Vill betala ut mer rehabstöd

FÖRSÄKRINGSKASSAN2020-09-10
Försäkringskassan vill att fler arbetsgivare ska upptäcka möjligheten att få bidrag till att förebygga eller förkorta sjukskrivningar. Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att många arbetsgivare missar den möjligheten.

Försäkringskassans bidrag till arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd kan användas till att utreda, planera, initiera, genomföra och följa upp arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Det kan handla om att anpassa en medarbetares arbetsuppgifter och arbetstider eller anlita en konsult om aktuella hjälpbehov och stöd. Åtgärderna ska utföras av en anordnare som är godkänd av Försäkringskassan, som exempelvis företagshälsovården.

”Stödet ger dig som arbetsgivare bättre förutsättningar för att underlätta medarbetares återgång i arbete. Till exempel kan man använda det till att ta hjälp av expertstöd när du som arbetsgivare ska upprätta de numera obligatoriska planerna för återgång i arbetet för sjukskrivna medarbetare”, konstaterar Rebecca Kolga, verksamhetsutvecklare vid Försäkringskassan i pressmeddelandet.

Eftersom många arbetsgivare inte har upptäckt möjligheten att få bidraget vill myndigheten att fler ska använda bidraget.

”Det har ett tydligt förebyggande perspektiv och man kan ansöka om bidrag för olika åtgärder som kan göra att sjukskrivning undviks. Och bidraget är enklare att söka än vad många tror”, påpekar Rebecca Kolga.

Bidraget kan täcka upp till halva kostnaden, men högst 10 000 kronor per arbetstagare och år, och högst 200 000 kronor per arbetsgivare och år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.