Bild: Getty Images

Vill ge myndighet ökat ansvar för digitalisering

DIGITALISERING2020-10-19

Ekonomistyrningsverket, ESV, vill ge Myndigheten för digital förvaltning, Digg, ett större mandat att bygga en digital infrastruktur och ta fram en strategisk plan för statens digitala investeringar.

Det finns digitala anläggningstillgångar som kan ses som samhällsinvesteringar i stället för verksamhetsinvesteringar. En sådan utgångspunkt skulle enligt ESV bidra till att öka digitaliseringstakten inom förvaltningen. Därför vill ESV att Digg får ansvaret för att ta fram en strategisk plan för den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen som riksdagen och regeringen beslutar om. ESVs förslag innebär att myndigheterna ska informera Digg om befintliga och planerade investeringar. Det ger förutsättningar för att digitala investeringar som är av samma karaktär hanteras på ett likartat sätt, skriver ESV i ett pressmeddelande.

ESV har på uppdrag av regeringen utrett hur förvaltningsgemensamma digitala investeringar i infrastruktur och digitala tjänster ska finansieras. ESV konstaterar i sin rapport att det är ovanligt att denna typ av tillgångar styrs och klassificeras som samhällsinvesteringar. Det finns inte heller någon myndighet med ett tydligt utpekat helhetsansvar för det digitala infrastrukturområdet.

Genom att se förvaltningens digitala investeringar i ett vidare perspektiv kan riksdagen och regeringen utöva en mer strategisk styrning, som i sin tur ökar förutsättningarna för att nå målet om en ökad digitaliseringstakt, anser ESV. Sådana digitala anläggningstillgångar som klassificeras som verksamhetsinvesteringar kan behöva en tydligare styrning och en mer långsiktig finansiering. Därför föreslår ESV att regeringen överväger att tilldela den myndighet som ansvarar för sådana investeringar också anslagsmedel för ändamålet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA