Vill ha bortre tidsgräns kvar i sjukförsäkringen

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-06-18

Arbetsgivarverket är i sitt remissvar på socialförsäkringsutredningen kritiskt till förslaget att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen ska avskaffas. Det skulle kunna motverka tidig återgång i arbete, anser arbetsgivarna.

Arbetsgivarverket ser i huvudsak positivt på den parlamentariska socialförsäkringsutredningens förslag. Men på två punkter är den statliga arbetsgivarorganisationen tydligt kritisk. Dels avvisar man förslaget att på sikt avskaffa den bortre gränsen i sjukförsäkringen, dels vänder man sig emot ett återinförande av 100-dagarsregeln i arbetslöshetsförsäkringen.

Det förslag om att införa en e-inkomst och ett gemensamt inkomstbegrepp som utredningen presenterade välkomnas av Arbetsgivarverket. Det är ett av flera förslag som skulle kunna göra socialförsäkringarna mer samspelta, förutsägbara och transparenta.

”Vi tror att förslaget om e-inkomst som baseras på kontant utbetald lön och det gemensamma inkomstbegreppet gör det lättare för den enskilde att skapa sig en uppfattning om vilken ersättning som kan betalas ut via de allmänna försäkringarna. När uppgifter samlas in av en och samma myndighet för att användas i social- och arbetslöshetsförsäkringen bör också tillförlitligheten öka och i förlängningen underlättas också förhoppningsvis administrationen för arbetsgivaren”, säger socialförsäkringsexperten Hanna Larsson i ett pressmeddelande från Arbetsgivarverket.

Arbetsgivarverket är också positivt till förslag till åtgärder för återgång i arbete vid arbetsoförmåga. Utredningen presenterar ett antal förslag som kan leda i den riktningen, som exempelvis att ge hälso- och sjukvården samt Arbetsförmedlingen ett större ansvar för samverkan med andra parter i sjukskrivningsprocessen:

”Vi anser att det är bra med ett tätare samarbete mellan de olika aktörerna i sjukskrivningsprocessen och en utvecklad samverkan med landstingen. Vi ser samtidigt att det finns en risk att bristen på kontinuitet när det gäller sjukskrivande läkare kan dämpa de positiva effekter som förslaget om samverkan är tänkt att ge”, säger Hanna Larsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA