Vill ha fler myndigheter på servicekontor

STATENS SERVICECENTER2019-06-11

Statens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.

Invånarna har rätt till en mer lättillgänglig och likvärdig offentlig service oavsett var i landet de bor, skriver Thomas Pålsson, generaldirektör för SSC i en debattartikel i Dagens Samhälle. Han vill se ökat samarbete mellan stat, kommun och näringsliv, för att alla ska få likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd i hela landet.

Det finns redan en plattform för ett sådant samarbete, genom de 113 statliga servicekontor som finns i landets kommuner, menar Thomas Pålsson. Bakom servicekontoren står i första hand Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Men SSC vill att fler myndigheter ansluter sig till servicekontoren. De flesta statliga myndigheter har svårt att på egen hand erbjuda kostnadseffektiv statlig lokal service. Att Arbetsförmedlingen på sikt ska ansluta sig till kontoren kommer aktivt driva på den utvecklingen, skriver Thomas Pålsson

”Det finns en övertro på digitalisering. Det finns hundratusentals personer i vårt land som inte har tillräcklig förankring i Sverige för att veta var den information de efterfrågar finns eller vilka myndigheter som tillhandahåller den. Ett lokalt servicekontor är deras viktigaste väg in i det svenska samhället. Det finns ytterligare hundratusentals personer som inte har tillgång till, eller inte använder, internet”, skriver han.

Den nya lagstiftningen om offentlig service från 1 juni gör det också möjligt för servicekontoren att utföra service åt kommuner och regioner. Kommunerna kan därmed kostnadseffektivt erbjuda ökad personlig service, samtidigt som medborgarna kan få stöd och hjälp på ett enda ställe, påpekar Thomas Pålsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA