Vill ha mer insyn i EUs finansvärld

RIKSREVISIONEN2014-10-15

Det återstår mycket arbete innan medborgarna kan få insyn i hur EUs nya regleringar för bank- och finanssektorn hanteras. Det behövs mer samarbete mellan nationella revisionsorgan och EUs revisionsbyrå, anser riksrevisor Claes Norgren.

En effekt av finanskrisen blev att EU satte upp nya skyddsregler för att försöka förhindra en ny kris av samma slag i euroländerna. Stabilitets- och tillväxtpakten ska stärka de offentliga finanserna, och EUs bankunion ska skärpa kraven på och tillsynen över finanssektorn.

Men arbetet är långt ifrån fullgjort, anser riksrevisor Claes Norgren. Han framförde sin uppfattning på en konferens anordnad av Europeiska revisionsrätten.

Den nya ordningen i EU innebär bland annat att den europeiska centralbanken, ECB, i november får ansvar för tillsyn av de stora bankerna i euroländerna och andra länder som väljer att vara med i bankunionen. Men tillsynsansvaret gäller inte alla områden, påpekar Claes Norgren. Det omfattar exempelvis inte penningtvätt och konsumentskydd, som fortfarande hanteras nationellt. Rollfördelning och ansvar är fortfarande oklara, anser han.

Ett annat problem som Claes Norgren pekar på är att medlemsländernas nationella revisionsorgan inte längre kan vara säkra på att få all den information som krävs för att sköta sitt revisionsuppdrag. I det ”nya EU-landskapet” krävs fler åtgärder för att garantera effektivitet, ansvarsutkrävande och öppenhet, sade han i sitt tal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA