Vill senarelägga krav på läkarintyg

SJUKFÖRSÄKRING2021-02-01
Sveriges kommuner och regioner, SKR, begär att regeringen tillfälligt ändrar reglerna och senarelägger krav på läkarintyg i sjukpenningärenden. Syftet är att avlasta hälso- och sjukvården.

I en hemställan till regeringen begär SKR en skyndsam ändring i förordningen om när läkarintyg i sjukpenningärenden behöver lämnas. Ändringen skulle innebära att den försäkrade inte behöver visa upp något läkarintyg under de första 21 dagarna av en sjukskrivning. Det skulle leda till att färre personer behöver uppsöka sjukvården för att få läkarintyg, vilket skulle minska belastningen på hälso- och sjukvården som behöver lägga resurserna på att bekämpa covid-19. Det skulle enligt SKR också skapa tydlighet för alla parter om vad det är som gäller.

”Sjukvården drar fortfarande ett mycket tungt lass under pandemin. Belastningen på primärvården har också ökat stadigt till följd av bland annat testning och vaccinationer. Alla åtgärder som kan avlasta sjukvården i denna situation behövs”, kommenterar SKRs ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.