Vill ställa mobbare till svars

ARBETSMILJÖ2013-03-28

Det saknas ett regelverk som ställer någon till svars vid mobbning på arbetet. Det skriver jurister i LO, TCO och Saco i dag på Dagens Nyheters debattsida.

Enligt de tre juristerna i centralorganisationerna LO, TCO och Saco är ett av problemen med dagens regelverk att en arbetsgivare inte kan ställas till svars för mobbning i det individuella fallet.

Det beror på att arbetsmiljölagen bara reglerar förhållandet mellan staten och arbetsgivaren. Arbetsmiljöverket kan därför inte gå in i individuella ärenden utan ska endast inspektera hur själva systemen fungerar på arbetsplatsen.

Det är bra och förebyggande, menar debattörerna, men det leder inte till att någon kan ställas till svars när väl något inträffat.

”I dagens Sverige kan anställda frysas ut, systematiskt mobbas av chefer, underställd personal eller kolleger, utan att någon ställs till svars trots att det kränkande beteendet fortgår år efter år. Detta får inte fortsätta!”, skriver juristerna på DN Debatt.

I våras presenterade fackförbundet Vision ett lagförslag på området. Centralorganisationerna uppmanar nu regering och riksdag att ta intryck av det och tillsätta en utredning för att se över frågorna.

En undersökning från Arbetsmiljöverket visar att omkring 9 procent, eller 425 000 personer, upplever att de mobbas på sin arbetsplats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA