Yngre och äldre har högst sjukfrånvaro

SJUKFÖRSÄKRING2021-02-18
De yngsta och äldsta i arbetslivet har den högsta sjukfrånvaron, tillsammans med dem som saknar gymnasieutbildning och de utrikes födda, visar en ny rapport från Försäkringskassan.

En ny analys från Försäkringskassan visar att sjukfrånvaron är klart högre bland dem som är yngst och äldst i arbetslivet, hos de som saknar gymnasieutbildning och hos utrikes födda jämfört med andra grupper. 

Försäkringskassans nya analys visar bland annat att personer i åldern 60-69 år som arbetar har en sjukfrånvaro på 17,8 dagar per år i snitt medan de som saknar gymnasieutbildning har en sjukfrånvaro på 21,8 dagar per år. Det kan jämföras med genomsnittet för alla på 12,8 dagar per år.

Analysen visar också att utrikes födda som har vistats i Sverige under mer än tio år har ett sjuktal på 17,2 dagar. Det förklarar myndigheten med att personer i denna grupp oftare arbetar inom yrken med stor arbetsmiljöbelastning och hög sjukfrånvaro, bland annat inom välfärden.

”Den här analysen visar att det finns utsatta grupper på arbetsmarknaden som inte syns i statistiken när man jämför med hela befolkningen, men som blir tydligt när vi som nu relaterar det till de som faktiskt har ett jobb. Det är ett viktigt underlag för att kunna rikta åtgärder mot särskilda grupper och förhållanden”, kommenterar analytikern Ulrik Lidwall statistiken i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.