Ytterligare nedskärningar på Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2023-08-09

De pågående nedskärningarna inom Försäkringskassan kommer snabbt att få negativa konsekvenser för de anställda, säger STs avdelningsordförande Thomas Åding. I det senaste sparbetinget sägs hälften av de omkring 900 provanställda på myndigheten upp.

Försäkringskassan riskerar stora underskott i år och nästa år, och slog därför på bromsen genom ett sparpaket som presenterades 1 juni. Alla nyrekryteringar prövas nu i särskild ordning, övertiden ska minska och resor och konferenser ställs in.

Men redan några veckor senare förklarade Försäkringskassans ledning att detta inte räcker. I slutet av juni beslutade myndigheten att säga upp hälften av de nyligen anställda som har en provanställning, cirka 450 personer. Försäkringskassan hade förra året drygt 14 000 anställda.

Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan, säger att arbetsbördan nu kommer att öka för handläggarna.

– De flesta uppsagda är handläggare och utredare, och där är det på många håll redan underbemannat. Det finns ingenstans där vi kan springa fortare, så det kommer snabbt att bli längre handläggningstider och längre telefonköer. Vi har redan dragit ned telefontider och tolkning för vissa språk.

Han befarar att situationen kan förvärras av ökad personalomsättning, när anställda känner oro för framtiden.

Facket motsatte sig inte det första sparpaketet, även om man frågat varför de ekonomiska problemen inte uppmärksammats tidigare. Men när det gäller uppsägningarna anser ST-avdelningen att den fått för lite information.

– Vi är inte helt på det klara med om man skulle kunna spara mer på annat. Vi skulle ha velat att man hade räknat en gång till, säger Thomas Åding.

ST har länge försökt påverka politiker i frågan om Försäkringskassans resurser. Nu försöker förbundet och ST-avdelningen få till nya möten med regeringen och riksdagsledamöter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA