Hur svarar jag på frågan vad jag kan bli bättre på?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-12-02

Jag har nu blivit kallad på intervju för ett arbete som jag verkligen vill ha! Jag har dock så svårt att svara på frågan vad jag kan bli bättre på. Vad skall jag tänka på?

Sannolikheten är stor att du vid en anställningsintervju får frågan vad du kan bli bättre på. Det är därför bra att du redan nu börjar fundera på ditt svar.

Det finns åtminstone tre misstag som det gäller att undvika. Det första är att inte kunna komma på några saker som du kan bli bättre på. Det andra är att du svarar att det inte finns något som kan förbättras. Det tredje är ett ogenomtänkt och övergripande svar som kan uppfattas av åhöraren som att du faktiskt inte har en aning om vad du pratar om.

När du förbereder svar på frågan kan du använda dig av olika infallsvinklar.

Du kan välja att svara »smart«. Tänk igenom vad du är riktigt bra på – det kan exempelvis vara att improvisera i vissa situationer. Då kan du behöva framstå som mer strukturerad. Du vänder helt enkelt på det som du behärskar för att hitta det du behöver utveckla, men får chansen att framhålla en positiv aspekt på samma gång.

Du kan också välja att vara mer öppen. Ta dig tid att fundera på vad du är bra respektive mindre bra på i din yrkesroll och vilka färdigheter som du vill bli än bättre på. Har du svårt att hitta ingångar kan du fråga någon som står dig nära och vars omdöme du litar på. Om frågeställaren menar allvar med frågan och är beredd att lyssna kommer ett genomtänkt, ärligt svar att hjälpa dig vidare i intervjun.

Men för att vara krass kommer inte alla intervjuare du träffar att ha denna öppenhet. Vid intervjun är det därför klokt att göra en bedömning av den person som du träffar och anpassa dina svar därefter. Det betyder inte att du ska ge svar du inte
kan stå för. Däremot ska du vara noggrann,
förberedd och genomtänkt när du svarar
på frågan.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA