När tryggheten är hotad - att hantera omorganisation på jobbet

PÅ JOBBET: DITT JOBB2006-04-05

En omorganisation kan rasera hela ditt liv. Om du låter den göra det. Men en omorganisation kan även bli början på något nytt och spännande. Om du är vaken och öppen för förändringar.

Av:  Christian Örjestål

Beskedet om en omorganisation kan uppfattas som något chockartat och hotfullt. Den trygga vardagen på arbetsplatsen hotas att vändas upp och ned. Sociala mönster mellan arbetskamrater riskerar att försvinna.

Många möter besked om en omorganisation med nedstämdhet och uppgivenhet. Det är innan ilskan kommer. För efter en period av handlingsförlamning kommer ofta aggressiviteten fram. Och den kan leda till protester, demonstrationer och uppvaktningar av politiker och beslutsfattare. Men den kan lika väl resultera i en låsning där den anställde med näbbar och klor slåss för det som varit och motsätter sig alla förändringar.

–När det beslutats om en omorganisation är det mer eller mindre omöjligt att stoppa det som kommer att hända, säger Anette Bister, ombudsman på ST. Och då gäller det att komma förbi sorgeprocessen över det som ska hända och inrikta sig på en aktiv fas där man fokuserar på sig själv. Det handlar mycket om psykologi.

Anette Bister beskriver effekterna av det som populärt kallas för strutsbeteendet: När en arbetstagare avskärmar sig från de kommande förändringarna med resonemanget »det här händer inte mig«.

–De som tänker så går det oftast allra sämst för. I stället handlar det om att förbereda sig på en kris där tryggheten naggas i kanten och privatlivet påverkas drastiskt.

Hur gör man då för att förbereda sig?

  • Kompetensutveckling är ett tidigt steg för att förebygga negativa effekter av en omorganisation. Dels kan du, under din anställning, skaffa dig ny kompetens som gör dig extra viktig för din arbetsgivare. Och dessutom står du bättre rustad om du skulle råka stå utan jobb efter en omorganisation. Det räcker alltså inte att ha en utbildning i ryggen – i dag måste varje anställd ansvara för sitt eget lärande. Utvecklingssamtalet med din chef är ett bra tillfälle att diskutera kompetensutveckling.
  • Börja planera tidigt. Kanske redan innan förändringsbeslutet är formellt fattat. Den kunskap och insikt du får genom att fundera på vad du vill göra i framtiden är inte bortkastad även om det visar sig att just din tjänst inte berörs av omorganisationen.
  • Ta kontakt med facket. Med största sannolikhet finns det fackliga företrädare från ST på din arbetsplats. Prata med dem för att få en bild av vad facket kan och kommer att göra inför och under den eventuella omorganisationen. Finns det ingen lokal facklig företrädare kan du ringa till ST Direkt på 020-578 578.

Hur delaktig ska jag vara?

Ingrid Ullberg driver konsultföretaget Mångfald i Vinköl och har arbetat med flera arbetsplatsers omorganisationer. Hon anser att det är nödvändigt att arbetsgivare och anställda är på samma nivå. Att alla är lika delaktiga.

–Det är viktigt att ledning och anställda är på samma resa i den här processen. Ofta är det så att ledningen redan tagit ett tidigare tåg och de anställda får snällt vänta på nästa avgång. Då är det enkelt att man förlorar en oerhört viktig dialog. Den som inte känner sig delaktig tappar lätt sitt engagemang. Och det får inte hända. Det är inte bra för någon, varken ledning eller anställd.

Vad finns det för stöd att få vid övertalighet?

För anställda inom staten och dess bolag finns det stöd för dem som blir övertaliga på grund av till exempel en omorganisation. Trygghetsstiftelsen och Trygghetsrådet är två sådana aktörer. Genom att jobba tillsammans med dessa kan arbetsgivaren faktiskt undvika uppsägningar som annars hade uppstått. Fördelarna med att snabbt komma igång med tidiga åtgärder är flera. Bland annat:

  • Du som anställd kan få stöd och uppmuntran att lämna arbetsplatsen på eget initiativ i stället för att bli ofrivilligt uppsagd.
  • Din beredskap för förändringar höjs.
  • Du får större ansvar för att ta vara på din egen kompetens och förbereda dig på att vara anställbar.
  • Arbetsklimatet blir lugnare.
  • Du kan arbeta med dig själv och din egen utveckling utan ett överhängande hot om uppsägning.

Ansvaret för att starta arbetet med tidiga åtgärder ligger hos arbetsgivaren. Vanligtvis upprättas då ett avtal mellan arbetsgivaren och till exempel Trygghetsstiftelsen. En förutsättning för avtalet är att de fackliga organisationerna stöder det.

Kan facket stödja mig om jag blir arbetslös?

ST samverkar på många platser med andra förbund för att, i olika projekt, stötta arbetssökande medlemmar att hitta nya jobb. Ring ST Direkt och fråga efter de projekt som finns nära just din ort. Som medlem i STs a-kassa får du ekonomisk ersättning om du uppfyller de krav som a-kassan ställer.

Om jag blir uppsagd?

Att bli uppsagd kan vara oerhört kränkande. Din roll i arbetslivet ifrågasätts och din självkänsla och identitet tar stryk. Många människor upplever en djup kris efter att de blivit uppsagda. I filmen Allt eller inget kretsar handlingen kring sex medelålders män och deras liv efter att den lokala industrin stängt och de förlorat sina jobb. På sitt gamla jobb var de inte arbetskamrater, men arbetslösheten har gett dem en ny gemenskap – och de beslutar sig för att göra något åt sin situation. Och som alla medelålders män drömmer de om att uppträda som strippor… Nåja, efter mycket hårt arbete och själslig rensning når de sitt mål och de visar verkligen allt i stället för inget.

Det som Allt eller inget pekar på är att det krävs hårt arbete och stark vilja för uppnå drömmar – vilken dröm det än är. Därmed inte sagt att alla som blir övertaliga i staten kan bli manliga strippor.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA