Lina Odelstål vill inte vara utan sin ”Merry Christmas”-filt på jobbet. "Jag har med den överallt – året om. Jag är frusen och behöver kunna värma mig. Blir jag för varm är den lätt att ta av", säger hon.
Bild: Mats Andersson
Lina Odelstål vill inte vara utan sin ”Merry Christmas”-filt på jobbet. "Jag har med den överallt – året om. Jag är frusen och behöver kunna värma mig. Blir jag för varm är den lätt att ta av", säger hon.

Har ställt om under pandemin

PÅ MITT JOBB2021-05-06

Hej Lina Odelstål, handläggare av tillfällig föräldrapenning på Försäkringskassan i Sundsvall.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– I och med coronapandemin har andelen ansökningar om smittbärarpenning ökat enormt och i januari fick jag ett erbjudande om att bli utlånad från avdelningen för vab till avdelningen för smittbärarpenning. Jag nappade direkt, jag tycker om att testa nya saker! Från början var det tänkt att jag skulle jobba med smittbärarpenning i tre veckor, men nu har det gått tre månader. Det har gått lättare än jag trodde att byta försäkring, grundregelverket är ju detsamma och det har byggts upp ett bra stöd för oss. Pandemin har inneburit att myndigheten har fått ställa om en hel del och det har gått riktigt bra. Känslan är att vi klarar det här tillsammans och personligen känns det bra att få bidra där det verkligen behövs.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Då handlägger jag tillfällig föräldra­penning, alltså vab. Det senaste året har varit speciellt och vad gäller just vab har det införts en hel del lättnader. Det handlar i grunden om att förenkla för vården, men det innebär ju även förenklingar för oss. Så där har det blivit mindre att göra.

Varför är du med i ST?

– Att vara med i facket är en självklarhet för mig, det är något jag har med mig från uppväxten. Jag kan historien om vad det skulle betyda om vi inte hade några fackförbund, och därför kan jag inte tänka mig att inte vara med. Det är en trygghet. Att det blev just ST för mig handlar om att det är det största fackförbundet på min arbetsplats.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA