»Programmet har utgått från mig själv, mina behov och de mål jag satte upp i början av året«, säger Päivi Eliasson.
Bild: Britt Mattsson
»Programmet har utgått från mig själv, mina behov och de mål jag satte upp i början av året«, säger Päivi Eliasson.

Mentorer ger stöd till chefer i staten

SÅ GJORDE VI: STATENS SERVICECENTER2019-01-29

»Nu tänker jag mer på hur jag använder min tid – jag kan inte göra allt«, säger ST-medlemmen Päivi Eliasson, grupp­­ledare på Statens servicecenter i Gävle. Hon är nöjd med året som deltagare i det statliga mentor­skaps­programmet för ledare.

Det var Päivi Eliassons chef som frågade om hon ville söka till 2018 års mentorskapsprogram för ledare inom myndighetssamarbetet »Rörlighet i staten«. Det passade henne bra, efter­som hon är relativt ny som chef. Hon har en bakgrund som handläggare på Skatteverket, en tjänst som senare flyttades till Statens service­center. Arbetet som gruppledare för en grupp lönehandläggare fick hon för två år sedan.

– Jag kände att jag ville utvecklas i min roll. Programmet har utgått från mig själv, mina behov och de mål jag satte upp i början av året, berättar hon.

Päivi Eliasson har träffat sin mentor – som kommer från en annan myndighet på annan ort – ungefär en gång i månaden. De har också mötts på några seminarier och föreläsningar för alla mentorer och adepter.

– Och jag har hela tiden kunnat ringa och mejla för att bolla tankar. Min mentor är väldigt erfaren, och hon har gett mig både viktiga teorier och energi för att klara av svåra saker.

Inte minst har det handlat om att hitta sätt att hantera vardagen som chef. Bland annat har Päivi Eliasson gjort en rutinbeskrivning av sitt arbete och satt av tid i kalendern för sig själv.

– Man är hela tiden en resurs i team­et, och det är lätt att bli uppslukad av arbetsuppgifterna, konstaterar hon.

Det viktigaste är dock möten och relationer, understryker hon. Som gruppledare har man förväntningar på sig både uppifrån och nedifrån i organisationen, och »man kan inte alltid tillfredsställa alla«. Hon har även talat med sin mentor om svåra samtal.

– Jag har lärt mig att använda olika modeller och teorier som exempelvis hjälper mig att sätta mål: hur långt ska jag nå med det här samtalet?

Lars Larsson, HR-specialist på Statens servicecenter, berättar att myndig­heten planerar att utöka sitt deltagande i mentorskapsprogrammet 2019.

– Det har varit väldigt positiva tongångar från deltagarna. Både mentorer och adepter säger att de lärt sig otroligt mycket, och de får tillgång till ett nytt nätverk, säger han.

STs avdelningsordförande Annika Andersson instämmer i den beskrivningen och framhåller att stöd till nya chefer har betydelse för allas arbetsmiljö:

– Vår myndighet växer, och ju större vi blir, desto viktigare är det att inte tappa detta med ledarskapet.

Samarbete mellan 16 myndigheter

  • Mentorskapsprogrammet drivs av »Rörlighet i staten«, ett samarbete mellan 16 myndigheter.
  • Varje år deltar 25–30 par (mentor och adept).
  • Adepten ska ha varit ledare i högst två år, mentorn i minst fem år.
  • Det finns även ett mentorskapsprogram för medarbetare.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA