Bild: Janetta Nyberg

Så släpper du jobbet på semestern

PÅ JOBBET: SEMESTER2013-06-18

Arbete och fritid växer ihop allt mer. Många tycker att det är självklart att vara nåbar för jobbet även på semestern. Att bära med sig konto­ret vart man än åker kan ge en känsla av kontroll, men också ökad stress.

Av:  Ingegerd Rönnberg

– Under semestern bör ditt eget välmående vara i centrum. Försök att lägga jobbet åt sidan, njut av friheten, bryt vardagsmönstret och lev ett annorlunda liv. Arbetar du i inomhusmiljö kanske du vill vara utomhus och vistas i naturen, men har du ett väldigt rörligt arbete kanske du vill ta det lugnt, säger Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet och expert på arbetshälsa.

Att göra »ingenting alls«, till exempel slappa i solstolen med en bok, är ingen dum idé, menar han.

– Men långresor kan dämpa jobbstressen, då förväntas du inte vara lika nåbar som i sommarhuset.

Constanze Leineweber är docent vid Stressforskningsinstitutet och fors­kar om stressen som konflikten mellan arbete och fritid skapar. Hon säger att det är viktigt att verkligen koppla av och helst släppa alla tankar på jobbet under semestern.

– Pröva att tillämpa lite KBT-terapi på dig själv. Vad är det värsta som kan hända om du inte kollar dina mejl eller ser om du har några missa­de samtal? Känner du ett väldigt tryck att vara nåbar kanske du ska prata med din chef och dina kolleger om situationen och fråga hur du ska hantera den.

Gunnar Aronsson menar att kravet på att vara nåbar under semestern inte enbart kommer från arbetsgivaren.

– Det kan uppstå en företagskultur där man förväntas svara i telefon och kolla mejl på kvällar och helger och det kan spilla över på semestern. I tider av nedskärningar på arbetsmarknaden vill anställda även kolla hur det går för projekt och bevaka sina intressen.

Det kan finnas situationer när det är viktigt att kolla mejl eller besvara jobbsamtal, menar Constanze Leine­weber.

– Allt behöver heller inte vara nega­tivt med det valet. Det kan vara ett glädjande besked du får eller en spännande artikel du vill läsa.

Hon råder anställda som inte kan eller vill släppa jobbet helt på semestern att sköta jobbärenden på en tidpunkt som omgivningen är införstådd med och tar hänsyn till.

– Tänk dock på att det är lätt att tiden vid datorn blir längre än planerat.

Bestämmer du dig för att vara uppkopplad under semestern är det ur hälsosynpunkt bäst att bestämma en skärmtid då du sitter vid datorn, kollar mejl och besvarar samtal.

– Tumma sedan inte på den regeln och åtgärda bara det som är akut, säger Gunnar Aronsson. I familjer kan det vara väldigt störande om en ägnar sig åt jobbsaker när man bestämt att semestern ska vara en tid av närvaro. Det kan störa relationen både till partnern och barnen och orsaka gräl.

Beslutet om du helt ska koppla bort jobbet eller vara uppkopplad då och då bör vara ditt eget. Men Constanze Leine­weber poängterar att det är arbets­givarens ansvar att se till så att anställda inte känner sig pressade att vara nåbara under sin ledighet.

– Människor försöker balansera sin tillvaro mellan arbetstid, egentid, tid med familj, tid med vänner och träningstid. Semestern behöver vara en frizon.

Gunnar Aronsson menar att när semestern nalkas är det lätt att varva upp och tänka på alla arbetsuppgifter som måste hinna bli klara.

– I sämsta fall kan du vara fylld av oro och utmattad när ledigheten börjar. Det kan ta flera dagar att stressa av och känna sig pigg igen.

För att undvika att hamna i en sådan situation gäller det att ta kontroll över sin semester.

– Planera inför ledigheten så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar, säger han. Tidspressen har ökat inom arbetslivet och det är fler deadlines i dag. Förbered chefer och kolleger på att du snart ska vara ledig, avsluta de ärenden du kan och förvissa dig om att någon tar över arbetsuppgifter när du är borta.

I en bra arbetsorganisation är ingen oumbärlig – det ska finnas en dubbelbemanning.

– Om det ska komma in en vikarie, hänvisa frågor till den personen och aktivera frånvarofunktionen på mejlen, säger Gunnar Aronsson.

– Fundera över om du verkligen behöver vara integrerad med jobbet under ledigheten. Under sommaren är det mer stiltje i arbetslivet och många mejl i inboxen kan slängas när du är till­baka.

4 råd inför semestern

  1. 1. Planera väl inför ledigheten, det kan minska stressen.
  2. 2. Tänk på att semestern är till för avkoppling, sträva efter att släppa jobbet.
  3. 3. Det bör finnas ett back up-system på arbetet.
  4. 4. Om du vill hålla kontakt med jobbet – avsätt en begränsad skärmtid och håll dig till den.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA