Vad ska jag tänka på innan jag tackar ja till chefsjobbet?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-09-09
Med stor sannolikhet kommer jag under hösten att bli erbjuden att få ett nytt arbete internt som chef för en mindre avdelning. Jag är lite tveksam. Vad tycker du att jag behöver tänka på för att fatta ett beslut?

Att få erbjudandet att axla en chefs- eller projektledarroll är alltid smickrande. Alla roller har dock sina för- och nackdelar.

Konsulten Gunnar Selin diskuterar i sin bok »Coachande ledarskap« ledarskapet utifrån några punkter som ger ledning vad gäller vilka frågor du kan ställa dig.

För att lyckas med ditt arbete behöver du ha praktiska förutsättningar som tillräcklig budget, fungerande organisationskultur, kompetens bland medarbetarna och stöd från chefer. Då du är helt ny så kan detta vara något du verkligen behöver beakta. En vanlig kommentar är »det ordnar sig alltid«. Det gör det tyvärr inte alla gånger, så se upp! Du måste verkligen våga ställa frågor om för­utsättningarna.

En viktig fråga när det handlar om det första uppdraget som chef är hur svår uppgiften du står inför är. Vilka utmaningar är det som väntar? Att bygga upp eller tvingas rationalisera en avdelning kan vara olika mentalt påfrestande och olika svårt.

Du måste också vara medveten om att en roll alltid skapas utifrån de förväntningar och behov som finns. Det finns en rad aktörer – fackliga företrädare, medarbetare och blivande chefskollegor – som alla påverkar rollens utformning. De kanske har olika syn på verkligheten.

Du bör också själv fundera på vilka förväntningar du har och vad du skulle ta med dig in i uppdraget. Drivkrafter, värderingar, intressen och engagemang är faktorer som slutligen formar din skicklighet som chef. Därför är det viktigt att du verkligen funderar igenom dessa så du kan fatta ett välgrundat beslut.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.