Annons:

Arbetstider

Ämne:Arbetstider
Arbetstider
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
POLISENNyhetPolisens ledningscentral i region väst har fått ett nytt schema som innebär att vissa arbetsveckor blir nästan 60 timmar långa. Nu larmas Arbetsmiljöverket. ”Jag känner oro för de anställdas hälsa”, säger huvudskyddsombudet Björn Johnsson till Publikt.
ARBETSTIDNyhetStatligt anställda ingenjörer jobbar över mer än ingenjörer i andra sektorer. Flest övertidstimmar av alla har de ingenjörer som arbetar inom universitets- och högskoleområdet, visar en undersökning från Sveriges Ingenjörer.
KarriärcoachenPå jobbetIbland känns arbetsveckan alldeles för kort och du har inte gjort hälften av det du planerat att göra. Men hur lägger du upp ditt arbete egentligen och vad gör du på jobbet?
FLEXTIDFördjupningRedan på 1970-talet infördes flextid på många arbetsplatser. Och i takt med digitali­seringen har arbetslivet blivit alltmer flexibelt. Samtidigt ökar risken för stress när gränsen mellan arbete och fritid suddas ut.
ArbetsrättNyhetRegeringen vill utreda att införa ett friår, med det nya namnet alterneringsår. Syftet är att bidra till rörlighet, utveckling och ett längre arbetsliv, skriver ministrarna Ylva Johansson och Isabella Lövin i en debattartikel i Dagens Nyheter.
STNyhetST ska verka för arbetstidsförkortning. Det beslutade förbundets kongress i dag. Förbundsstyrelsen fick kritik för att inte ha drivit frågan tidigare, trots att ett liknande beslut även togs av kongressen 2012.
HälsaNyhetMän som arbetar skift löper 60 procent högre risk att avlida efter en hjärtinfarkt jämfört med dem som arbetar dagtid. Det visar en ny avhandling vid Mittuniversitetet.
Menzies AviationNyhetStressen gör det svårt för personalen att hinna med pauser och måltidsuppehåll på Menzies Aviation på Arlanda. Det anser Arbetsmiljöverket som kräver att företaget riskbedömer schemat.
ArbetsmarknadNyhetEn storstrejk kommer att bryta ut på de tyska järnvägarna i morgon, tisdag, då lokförare i fackförbundet GDL inleder en fem dagar lång strejk mot arbetsgivaren Deutsche Bahn.
SkolinspektionenPå jobbetEtt nytt arbetstidsavtal ger anställda på Skolinspektionen möjlighet att flexa mellan klockan sex på morgonen och midnatt alla dagar i veckan. Ulf Pantzare är utredare och uppskattar den ökade flexibiliteten.
ArbetstidPå jobbetTar du med jobbet hem, eller använder du flexen för att hinna i kapp? Publikt har råden för dig som jobbar mer än du har betalt för.
SkolinspektionenNyhetEtt nytt arbetstidsavtal ger anställda på Skolinspektionen möjlighet att flexa mellan sex på morgonen och midnatt. STs Helena Olivestam Torold är nöjd med avtalet, som ska bygga på ”stort förtroende” mellan chef och anställd när det gäller arbetstidens förläggning.
KommunikationerNyhetST på Veolia har slutit ett principavtal med arbetsgivaren om att gemensamt arbeta fram scheman som innebär färre deltider och timanställningar. ”Vi är jättenöjda”, säger Mikael Yang, ST-ordförande på Veolia.
PolisenPå jobbetTidsbokning i stället för drop in har inneburit ett lyft för arbets­miljön på Polisens passexpedition i Täby. Systemet har bidragit till mindre stress, jämnare arbetsbelastning och lägre ljudnivå på mottagningen.
Prenumerera på