Bild: Kriminalvården

ST inom Kriminalvården missnöjda med nytt avtal

KRIMINALVÅRDEN 2021-08-13
Efter fruktlösa förhandlingar om arbetsvillkoren för de anställda vid Kriminalvårdens transportenhet har frågan hanterats av en central arbetstidsnämnd, och nu har de centrala parterna enats om ett nytt avtal. Men STs lokala förhandlare, Joachim Danielsson, är inte nöjd. ”Vi kommer inte att släppa den här frågan”, säger han.

Under flera år har det funnits ett fackligt missnöje med villkoren för anställda vid Kriminalvårdens nationella transportenhet, framför allt för dem som arbetar med transporter till utlandet.

Missnöjet har framför allt handlat om möjligheten till dygnsvila, men också om andra anställningsvillkor.

Att arbeta inom transportenheten är speciellt, förklarar STs förhandlare Joachim Danielsson.

– Det ställs höga krav på personalen. De behöver ofta sitta många timmar i ett flygplan och sköta bevakningen av personen som ska transporteras. Det går inte att likställa med ett vanligt arbete.

Huvudregeln i arbetstidslagen är att dygnsvilan ska vara minst elva timmar per 24-timmars period. Men regeln kan i vissa fall avtalas bort genom kollektivavtal.

– Om en resa varar längre än tretton timmar anser vi att vilan ska ske på destinationsorten. Men arbetsgivaren tycker i många fall att hemresan ska genomföras direkt. Det gör att man kan behöva jobba mer än tretton timmar i ett sträck även om det är möjligt att ta ut vilan på destinationsorten, säger Joachim Danielsson.

I slutet av 2019 sade de fackliga organisationerna upp avtalet, men kunde inte enas med arbetsgivaren om ett nytt.

Oenigheten ledde till att frågan hamnade i en lokal arbetstidsnämnd, en förhandlingskonstruktion som gäller arbetstagare med oregelbunden arbetstid. Förhandlingarna leds då av en opartisk ordförande.

Då inte heller de förhandlingarna gav resultat landade ärendet hos en central arbetstidsnämnd.

Men Joachim Danielsson tycker inte att resultatet av det nya avtalet skiljer sig nämnvärt från det lokala bud som facket tidigare förkastade.

– Arbetsgivaren kan fortfarande tillämpa direkt återresa efter tretton timmars arbete. Det tycker jag är oroväckande. I det nya avtalet är fackets inflytande på schemaläggning och verksamhetsanalys något starkare än tidigare, men jag tycker ändå att det är otillräckligt.

Trots att den centrala arbetstidsnämnden är slutstation för förhandlingarna kommer ST inte att ge sig, säger Joachim Danielsson.

– Vi kommer inte att släppa den här frågan. Det har aldrig varit viktigare än nu att visa att vi kämpar för våra medlemmar. Den dagen facket ger upp har vi tjänat ut vår roll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.