Annons:

SCB

Ämne:SCB
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om SCB. Du kan även följa vad Publikt skriver om SCB genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, ska nu Statistiska centralbyrån, SCB, successivt avsluta samarbetet. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, vice ordförande för ST inom SCB, till Publikt.
SCBNyhetSCB har köpt 12 000 extra timmar av den externa konsulten Evry, som orsakat fel i SCBs arbetslöshetsstatistik. Anledningen är att Evry har haft problem med svarsfrekvensen i sina intervjuer. De extra timmarna kostar SCB omkring 5,1 miljoner kronor, enligt det ettåriga avtal som skrevs i våras.
SCBNyhetNär SCB lade ut arbetet med arbetslöshetsstatistik på entreprenad var Lotta Albertsson en av de 37 fältintervjuare som blev av med jobbet. Nu när det uppdagats att leverantören Evry gjort fel i datainsamlingen känner hon ingen skadeglädje. ”Jag tycker att de har reat ut det och jag blir ledsen eftersom undersökningen betyder så mycket”, säger hon till Publikt.
SCBNyhetEfter över 40 år i samma lokaler flyttar omkring 400 anställda på Statistiska centralbyrån i Stockholm till ett hälften så stort kontor i Solna nästa år. ”Det finns fog för att tro att arbetsmiljö och produktivitet kan komma att påverkas”, säger STs avdelningsordförande Krister Näsén.
scbNyhetStatistiska centralbyrån, SCB, säger upp 37 fältintervjuare runt om i Sverige. Deras jobb med en av myndighetens största undersökningar ska i stället skötas av ett konsultföretag. "Självklart ett tråkigt besked, även om jag tror att vissa var lite mentalt förberedda", säger STs vice ordförande inom SCB, Ulla Ekander-Liew.
SCBNyhetAnställda vid it-företaget Evry har lägre löner och sämre arbetsvillkor än de cirka 50 fältintervjuare vid SCB vars arbetsuppgifter de tar över efter en upphandling. De är ofta studenter och sällan med i facket, säger ordföranden i Unionens fackklubb.
SCBNyhetFler än 30 anställda på Statistiska centralbyrån ville inte följa med när deras jobb flyttas från Stockholm till Örebro. Nu sägs de upp på grund av arbetsbrist. "Självklart är det en stor upprördhet bland de berörda", säger STs avdelningsordförande Krister Näsén.
scbNyhetJoakim Stymne tar över jobbet som generaldirektör för SCB. Han kommer närmast från posten som generaldirektör på Statens tjänstepensionsverk. Joakim Stymne efterträder Stefan Lundgren, som sedan i våras är ny riksrevisor.
SCBNyhetIT-företaget Evry tar över halva jobbet med en av SCBs största undersökningar. Mer än varannan fältintervjuare som arbetar på distans förlorar jobbet. ”Det är många som är oroliga och mår dåligt”, säger STs arbetsplatsombud Lotta Albertsson.
AVTALNyhetBra med siffror för löneökningarna och ett bättre person­skade­avtal. Men att facket inte fick igenom att restid ska räknas som arbetstid och att blivande föräldrar inte ska behandlas lika – det är sämre, menar ST-medlemmar på SCB.
Prenumerera på