Annons:

Statliga bolag

Ämne:Statliga bolag
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Statliga bolag. Du kan även följa vad Publikt skriver om Statliga bolag genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Statliga bolagNyhetBolag med statligt ägande ska ställa tydliga arbetsrättsliga krav på leverantörer vid upphandling, föreslår en statlig utredning. Syftet ska vara att motverka oskäliga arbetsvillkor.
LÖNERNyhetDe tio bäst betalda cheferna för statens bolag har alla mer än dubbelt så hög lön som den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång. Vattenfalls vd Magnus Hall har 1 125 037 kronor i månaden, vilket är mer än sex gånger så mycket som Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tjänar.
Statliga bolagNyhetStatens bolag redovisar ökad omsättning och vinst för första halvåret i år. Det är framför allt Vattenfall och LKAB som förbättrat sina resultat.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
Statliga bolagNyhetOmsättningen för statens bolag ökade med 9,3 procent under 2018 enligt årsrapporten. Resultatet efter skatt ökade med 1,4 procent till 38,9 miljarder kronor.
BolagNyhetOmsättningen för statens bolag ökade under första halvåret 2018 med 6,4 procent jämfört med förra året. Postnord fortsätter att förlora pengar.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
KorruptionNyhetTelia har bekräftat att bolaget kommer att betala närmare åtta miljarder kronor i böter efter en uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter. Böterna är en följd av bolagets affärer i Uzbekistan.
AvtalsrörelseNyhetTvå norska och ett dansk pilotfack har varslat om strejk mot delstatliga SAS. Avtalsförhandlingarna har strandat och Dansk Pilotförening kommer att stoppa kortflygningar inom Europa från 11 september.
AVTALNyhetI början på juli blev löneavtalet för post- och flygplatsanställda klart. Avtalet är värt 6,5 procent på tre år. En nyhet är att flexpension införs.
Statens bolagNyhetRegeringen vill sälja eller lägga ned flera av statens bolag. I en proposition begär regeringen riksdagens medgivande att sälja Metria, Apoteksgruppen och Swedish National Road Consulting AB.
BolagNyhetStaten äger ett femtiotal bolag som tillsammans värderas till cirka 430 miljarder kronor. Efter en granskning kräver Riksrevisionen att regeringen redovisar varför staten ska äga alla dessa bolag.
TeracomNyhetTeracom Boxer Group vill göra om pensionsvillkoren för vissa anställda. ST är kritiskt till att villkoren ska försämras och påpekar att vissa av överenskommelserna ingicks så sent som 2015. Förhandlingarna har avslutats i oenighet.
MeddelarskyddNyhetRegeringen föreslår att meddelarfrihet ska gälla också anställda i skola, vård och omsorg i privat regi. ”Det är ett jätteviktigt steg mot en bättre ordning, men vi vill ha samma möjligheter för våra medlemmar på tåg, tunnelbana och vid flygplatser”, säger STs ordförande Britta Lejon.
ArbetsrättNyhetDet halvstatliga bolaget Visit Sweden saknar kollektivavtal för sina 27 anställda. Och Medlingsinstitutet anlitar en leverantör utan kollektivavtal för sitt pressrum på webben.
Prenumerera på