Fler än hälften av de tio statliga bolagschefer som tjänar mest är kvinnor. Förutom de fyra på bilden finns också Svensk exportkredits vd Catrin Fransson och Systembolagets vd Magdalena Gerger på listan.
Fler än hälften av de tio statliga bolagschefer som tjänar mest är kvinnor. Förutom de fyra på bilden finns också Svensk exportkredits vd Catrin Fransson och Systembolagets vd Magdalena Gerger på listan.

Kvinnor i lönetopp bland statliga bolagschefer

LÖNER2021-04-22
Postnords vd Annemarie Gardshols lön ökade med 21 procent från 2019 till 2020. Hon var därmed en av tre statliga bolagschefer vars löner förra året ökade med mer än 10 procent, visar Publikts granskning. Högst lön, 1 319 500 kronor i månaden, hade Vattenfalls vd Anna Borg.

En genomgång av de statliga bolagens årsredovisningar för 2020 visar att tre bolagschefer har ökat sina löner med mer än 10 procent jämfört med 2019.

Störst ökning, 21 procent, fick Postnords vd Annemarie Gardshol. Hon hade förra året en årslön på 8,5 miljoner kronor, motsvarande 708 333 kronor i månaden.

Postnords styrelseordförande, Christian W Jansson, uppger i ett mejl till Publikt att Annemarie Gardshol fick en felaktig lönesättning när hon 2019 tillträdde sin tjänst som vd i bolaget. 

”Styrelsen brast i sin uppgift att kontrollera vad som var korrekt marknadsmässig lön, vilket är beklagligt men nu åtgärdat”, skriver han.

Näst störst löneökning fick Gustaf Ljunggren, vd för bilreservdelsföretaget Orio, som 2020 tjänade 391 667 kronor i månaden, en ökning med 14 procent jämfört med 2019.

Gustaf Ljunggren.
Gustaf Ljunggren.

Listan över de statliga bolagscheferna som har de högsta lönerna toppas numera av två kvinnor, visar Publikts granskning.

Vattenfalls Anna Borg är överlägsen etta. Under den del av förra året som hon var bolagets vd tjänade hon 1 319 500 kronor per månad, nästan dubbelt så mycket som tvåan Annemarie Gardshol.

Trea placerar sig LKABs vd Jan Moström, som ökade sin lön med 11 procent och tjänade 565 750 kronor i månaden under förra året.

Jan Moström.
Jan Moström.

Statligt ägda bolag lyder, till skillnad från statliga myndigheter, inte under offentlighetsprincipen. Därför är de inte skyldiga att lämna ut uppgifter om de anställdas löner. Vd:arnas årslöner redovisas dock i bolagens årsredovisningar. Publikt har utifrån dessa uppgifter räknat fram månadslönerna.

Som Publikt skrev om i höstas tillträdde Samhalls vd Sara Revell Ford vid årsskiftet. Hennes månadslön i 2021 års löneläge är 315 000 kronor, enligt bolagets pressavdelning.

Vissa av de statliga bolagscheferna har inte ökat sina löner alls under 2020. Nio av dem har fått mindre än 1 procent, däribland Pia Sandvik, vd för Research Institutes of Sweden, och Jan Erneberg, vd för Apotek Produktion & Laboratorier. De har fortsatt haft en lön på 329 000 respektive 430 111 kronor i månaden.

Green Cargos vd Ted Söderholm är en av två statliga bolagschefer som har sänkt sin lön. Enligt bolagets pressavdelning avstod han ersättning i samband med att personal korttidspermitterades till följd av coronapandemin i höstas.

Ted Söderholm.
Ted Söderholm.

Enligt bolagets årsredovisning tjänade Ted Söderholm 312 417 kronor per månad under 2020, vilket innebär en lönesänkning med 2 916 kronor per månad, knappt 1 procent, jämfört med året innan.

– Jag är inte jätteupprörd och tycker att det är bra att vd har sänkt sin lön. Men med tanke på helheten och hur det har sett ut för de som har korttidspermitterats hade det inte varit fel om han hade gått ned lite till, säger STs ordförande inom Green Cargo Kenth Bergqvist till Publikt.

Hur ser du på situationen i andra statliga bolag, där vd har fått en betydligt större löneökning än den som har avtalats för personalen, som i Postnords fall?

– Det är inte okej att höja lönen så mycket. Om man gör en prestation som är värd mycket mer än vad som var förväntat kan man väl acceptera en större höjning. Men jag har svårt att se att en vd kan göra en så här pass mycket bättre prestation, säger Kenth Bergkvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.