STs medlemmar på Postnord och på flygplatser har fått ett nytt branschavtal. Förbundet lyfter fram flera nya regler för löneprocessen som framgångar i förhandlingarna.
En reglering av hanteringen av säkerhetsklassning, slopad karensdag samt att nattarbete ska börja gälla en timme tidigare är några av de krav som ST ställer i förhandlingarna om branschavtalet för medlemmar inom Postnord och på flygplatser.
Fack och arbetsgivare inom post och flygplats skrev i slutet av juni under ett nytt centralt kollektivavtal. Det tvååriga avtalet följer nivån inom industrin, det så kallade märket, vilket innebär en total löneökning på 7,2 procent och därutöver en avsättning på 0,2 procent till del- och flexpension.
Det snabbt ökande flygandet och kökaoset på Arlanda drabbar de anställda hårt, enligt fackliga företrädare. ”Vi har väldigt många som går in i väggen nu, och många som slutar”, säger Mikael Nordenståhl, STs sektionsordförande på Swedavia.
Flygbranschen har börjat återhämta sig från den kraftiga nedgången under pandemin. Det statligt ägda bolaget Swedavia redovisar att 1,6 miljoner passagerare flög från någon av företagets tio flygplatser under december.
Efter år av diskussioner kom nyligen beskedet att regeringen vill stänga Bromma flygplats. Frågan kommer nu att utredas innan ett slutgiltigt beslut kan fattas. ST inom Swedavia är kritiskt till planerna på stängning och anser inte att en utbyggnad av Arlanda räcker för att ersätta trafiken.
Postnords vd Annemarie Gardshols lön ökade med 21 procent från 2019 till 2020. Hon var därmed en av tre statliga bolagschefer vars löner förra året ökade med mer än 10 procent, visar Publikts granskning. Högst lön, 1 119 500 kronor i månaden, hade Vattenfalls vd Anna Borg.
Det statliga bolaget Swedavia, som driver tio av Sveriges största flygplatser, varslade tidigare i år 800 anställda om uppsägning. Enligt uppgifter till Sekotidningen sägs nu totalt 250 personer upp.
Coronapandemin har gjort att Swedavia inte längre ser någon framtid för Bromma flygplats. Facket beklagar situationen, men har förståelse för arbetsgivarens bedömning. ”Det är den bistra verkligheten”, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda och Bromma.
Regeringen föreslår ett kapitaltillskott på 3 150 miljoner kronor till Swedavia för att säkra det statliga bolagets framtid. Men varslet om 800 tjänster ligger trots det fortfarande kvar.
Resandet från Swedavias flygplatser minskade under april med 98 procent jämfört med samma månad förra året. I ett pressmeddelande uppger Swedavia att företaget tappar omkring en halv miljard kronor i intäkter varje månad.
1 900 anställda på Swedavia korttidspermitteras och 800 varslas som en följd av coronaviruset. Erik Hägglund, STs sektionsordförande på Landvetter flygplats, säger till Publikt att han hade väntat sig permitteringar men blev förvånad över varslet.
Köpenhamns flygplats permitterar 1 500 anställda och om läget kring coronaviruset inte förändras kan en liknande situation uppstå i Sverige. ”Än så länge är det business as usual, även om det inte är så mycket att göra”, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda.
En man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.