Annons:
Enligt huvudskyddsombudet Dan Ribbenborgs anmälan till Arbetsmiljöverket saknas förutsättningar för att krav och resurser skall vara i balans. Han kräver att arbetsgivaren prioriterar hårdare och efterlyser det systematiska arbetsmiljöarbetet.Bild:Peter Kroon
ARBETSFÖRMEDLINGEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt1 kommentarerTyck till!

Arbetsförmedlingen anmäls för arbetsmiljön

Arbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.

Efter varsel och kontorsnedläggningar till följd av regeringens omstöpning av Arbetsförmedlingen är det inte längre möjligt att klara av arbetsuppgifterna i den takt som krävs, säger Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud inom Arbetsförmedlingen i region syd.

– Blir man av med nästan halva personalstyrkan kan man bara producera hälften så mycket, det tror jag att de allra flesta förstår, säger han till Publikt.

Enligt honom har över 40 procent av de 1 600 anställda inom region syd nu lämnat myndigheten samtidigt som personalomsättningen är fortsatt hög.

Enligt huvudskyddsombudets anmälan till Arbetsmiljöverket saknas förutsättningar för att krav och resurser ska vara i balans. Dan Ribbenborg kräver att arbetsgivaren prioriterar hårdare bland arbetsuppgifterna som ska utföras.

Han efterlyser också det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Det handlar om att man säkerställer att personalen har en adekvat arbetsbelastning, att man har arbetsuppgifter som man kan klara av på en åttatimmars arbetsdag. Jag vill också att de följer upp hur medarbetarna mår, säger Dan Ribbenborg.

Enligt anmälan använder arbetsgivaren ett enkätverktyg för att kontrollera det sistnämnda. Men svarsfrekvensen är för låg, menar han.

– Eftersom arbetsgivaren har ansvar för att ha koll på hur alla medarbetare mår undrar jag hur man gör för att följa upp resten.

Skyddsorganisationen och arbetsgivaren är överens om att situationen inte är hållbar i längden. Däremot är de inte överens om hur aktiv arbetsgivaren har varit när det gäller att prioritera arbetsuppgifterna.

– Jag menar att vi har prioriterat och skalat borta ganska mycket, säger Arbetsförmedlingens regionchef Sofie Carlsson till Publikt.

Arbetsuppgifter som man vill och bör göra får stå tillbaka för det som man måste göra, menar hon. Enligt Sofie Carlsson jobbar man med såväl prioriteringar i verksamheten som systematiskt arbetsmiljöarbete.

Att svarsfrekvensen är låg på den enkät som används för att säkerställa personalens mående bekräftar hon.

– Det är ett verktyg som både fack, skyddsorganisation och arbetsgivare har kommit fram till att vi ska använda oss av. Men nu befinner vi oss i en exceptionell situation, och då har svarsfrekvensen vänt nedåt. Nu kan jag se att den är på väg upp igen, säger Sofie Carlsson.

Hur säkerställer ni en god arbetsmiljö för de anställda som inte besvarar enkäten?

– De flesta chefer jobbar med coachande samtal och är närvarande i vardagen. Sedan menar jag inte att det fungerar fullt ut i 100 procent av fallen. Men min uppfattning är att vi gör mycket saker för att göra vår arbetsmiljö så dräglig som möjligt utifrån de förutsättningar som vi har just nu, säger hon.

Enligt skyddsombudet Dan Ribbenborg är situationen inte unik för region syd.

– När jag pratar med mina kolleger runt om i landet beskriver de samma sak, men nu har vi valt att göra en framställan till Arbetsmiljöverket som gäller hela regionen. I andra regioner har man valt göra det på enskilda kontor, säger han.

17 december har Arbetsmiljöverket bokat in en tid för inspektion av Arbetsförmedlingen i region syd.

Inlagt av Barbro Björnefur tors, 12/12/2019 - 20:31
"Men min uppfattning är att vi gör mycket saker för att göra vår arbetsmiljö så dräglig som möjligt utifrån de förutsättningar som vi har just nu, säger hon"
Dock ger lagen inget utrymme för ag att bortse från ngn del för att ag anser det råder speciella förutsättningar. Det är ju just då som det är superviktigt för varje ag att ha full kontroll över alla sina anställdas arbetsmiljö - dvs att åtm följa gällande arbetsmiljölag! Det är faktiskt tillåtet att höja ribban långt över också..
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.