Regeringen skjuter upp reformeringen av Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-12-09
Omstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.

Efter hotet om en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, meddelar regeringen och stödpartierna i januariavtalet, Centern och Liberalerna, i dag att reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år, till slutet av 2022. Genom att skjuta fram reformen ett år ges tid för kvalitetssäkring, förklarade Eva Nordmark på presskonferens på måndagsmorgonen. 

Arbetsmarknadsministern sade också att en bredare samsyn i riksdagen kommer att skapa bättre möjligheter för myndigheten för ett långsiktigt arbete.

På frågan om varför regeringen inte reagerat tidigare, utan ändrar sig först vid ett hot om misstroendeförklaring, svarade Eva Nordmark:

– Vi har ju velat utreda och analysera färdigt först. Vi fick underlaget av Arbetsförmedlingen 1 november. Det är en tjock rapport, väldigt komplex, väldigt många detaljfrågor. Efter nyår så ska vi komma fram till vägvalsfrågor.

Sedan Moderaterna och Kristdemokraterna hotat med att stötta Vänsterpartiets misstroendeförklaring backar även regeringen och dess samarbetspartier från att reformen ska vila på lagen om valfrihetsystem, LOV.

– Det ska vara den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenliga för respektive tjänst som ska väljas, sade Eva Nordmark.

På frågan om vad det skulle kunna vara, svarar hon:

– Det kan till exempel vara avtal med folkbildningsrådet. Det som skapar bäst effektivitet och hjälper människor att komma närmre eller i arbete. Det kan skilja sig över landet beroende på vad som är mest lämpligt. Det kan vara privata aktörer, ideella eller idéburna. När det sen gäller detaljerna så återkommer vi till det efter nyår.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.