Annons:
Debatt: Arbetsmiljö
Debatt
1 kommentarerTyck till!

Åtgärder nödvändiga när personal kränks

Personalen på Statens institutionsstyrelse ska inte förväntas acceptera våld, hot eller rasistiska påhopp, skriver arbetsplatsombudet Roger Lenngren. Han kräver att arbetsgivaren agerar tydligt när medarbetare kränks.

Hur mycket våld, hot och kränkande trakasserier måste vi behandlingsassistenter på Statens institutionsstyrelses institutioner acceptera? Ska en klient få kalla en behandlingsassistent ”hora” eller ”fitta” utan att det får några som helst konsekvenser?

Statens institutionsstyrelse har en arbetsmiljöpolicy som slår fast att ”Våld och hot är lika oacceptabelt i vår verksamhet som i samhället i övrigt”. Men hur ser verkligheten ut på myndighetens institutioner? Hur agerar arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret?

Statens institutionsstyrelses LVM-hem tar emot klienter som kommer från en värld där våld, hot och trakaserier är en del av vardagen. Men det innebär inte att de anställda ska acceptera att själva utsättas för detta.

Behandlingsassistenterna arbetar närmast klienterna. Man har den dagliga kontakten där man bygger relationer genom att tillsammans utföra vardagliga uppgifter som att laga mat, duka, städa, promenera, titta på tv och andra gemensamma aktiviteter. Allt detta görs under relationsskapande samtal som är en stor del av behandlingen. Det är ofta då man får möjlighet till förtroliga samtal.

Men ibland lyckas man inte och all frustration och ilska som klienten bär på drabbar personalen. I de situationerna undrar man vad man ska acceptera och hur mycket våld och hot man ska ta emot? Svaret är: Noll och inget.

När man börjar acceptera våld och hot tappar man kontrollen. Ribban för när man ska reagera och rapportera händelserna sänks eftersom acceptansen för våld och hot sakta ökar. Detta skapar en osäkerhet och otrygghet både för klienter och personal – och en arbetsmiljö som ingen vill jobba i. Personalen ska inte förväntas acceptera våld, hot eller rasistiska påhopp. När det ändå händer, så ska man känna att det finns en organisation som står på personalens sida. En behandlingsassistent ska aldrig behöva stå ensam och känna sig dum för att man inte accepterar att utsättas för våld, hot eller rasism.

Är man en duktig och kompetent medarbetare för att man står ut med en galen arbetsmiljö utan att klaga? För att man står ut med fysiskt och verbalt våld utan att rapportera det? Nej, det är snarare tecken på uppgivenhet; man orkar inte längre stå upp för den arbetsmiljö man har rätt till och som Statens institutionsstyrelses policy beskriver. Det är ett dåligt tecken när händelser med hot, våld och rasism inte rapporteras. Det visar på en ökad acceptans som leder till en försämrad arbetsmiljö.

Resultatet hittills av Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av bland annat HVB-hem visar att hot och våld är vardag för de anställda, enligt Sveriges Radio P4. Myndigheten besöker också Statens institutionsstyrelses institutioner och det ska bli intressant att se hur de bedömer arbetsmiljön där.

När medarbetare systematiskt och återkommande utsätts för upprepade grova rasistiska påhopp och annan form av psykiskt våld är det institutionens skyldighet att sätta stopp för det. Det håller inte att skylla på klientens komplexa sjukdomsbild till den grad att det går ut över personalens rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Att erbjuda den drabbade medarbetaren samtal är bra. Men det krävs även ett kraftfullt agerande där man visar både klientgrupp och personal att detta inte är acceptabelt. Ett sådant agerande skulle skapa trygghet och en medvetenhet om att arbetsgivaren står på den anställdes sida när denne blir utsatt. En handlingsplan för sådana situationer skulle vara ett bra verktyg för att förbättra personalens arbetsmiljö.

Statens institutionsstyrelses värdeord – respekt, omtanke, tydlighet – måsta gälla alla.

 

Roger Lenngren,

behandlingsassistent Statens institutionsstyrelses LVM-hem Hornö och arbetsplatsombud för ST

 

Inlagt av Linda ons, 03/20/2019 - 18:57
Du är grym Roger!!!
Vilken fighter du är. Alla på bygget ska vara glada att du finns där. Håll huvudet högt, ryggen rak och kärlek i hjärtat det vinner alla på.
Kram
// Linda K (2:an)
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
ArbetsrättNyhetEU-kommissionen vill införa minimilöner i hela unionen. Inom den svenska fackföreningsrörelsen finns en stor oro för att planerna utgör ett hot mot den svenska modellen. Sverige skulle bli förlorare om de blir verklighet, anser TCO.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården ådrog sig allvarliga skador i samband med en övning i självförsvar på jobbet. Skadorna inträffade när instruktören skulle demonstrera hur man tar sig ur ett strypgrepp, rapporterar SVT.
SiSNyhetEn behandlingsassistent vid en av Statens institutionsstyrelses institutioner för vård av missbrukare åtalsanmäls av personalansvarsnämnden för brott mot tystnadsplikten. Den anställda ska ha lämnat sekretessbelagd information om en klient till dennes tidigare partner.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har förlängt hyresavtalen för åtta lokala kontor i avvaktan på en översyn av nedläggningsplanerna. Några av kontoren skulle redan ha stängts. Men det är inte klart att just dessa kontor får vara kvar på sikt, enligt myndighetens presstjänst.
Myndigheten för stöd till trossamfundNyhetPå nyårsafton avled Åke Göransson, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, i samband med en semesterresa till Rumänien. ”Vi sörjer en omtyckt och älskad chef”, säger Åsa E. Hole, ställföreträdande myndighetschef.
KRIMINALVÅRDENNyhetVid en personalfest inom Kriminalvården tog en manlig anställd två kvinnliga kolleger på baken och kysste den enas kind. Nu har myndighetens personalansvarsnämnd beslutat att han ska få löneavdrag.
SPÅRTRAFIKENNyhetSeko stämmer tågföretaget Arriva i Arbetsdomstolen för avskedandet av en tågvärd, som enligt företaget hotat en kollega med en brödkniv.
ÖppenhetNyhetI en departementspromemoria föreslås skärpta sekretessregler för statsanställda och deras tjänstepensioner. Det handlar om att skydda personliga uppgifter om drygt 1,1 miljoner enskilda personer.
ÖppenhetNyhetDen professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen, AD, sedan myndigheten avbrutit provanställningen för en man som varit föräldraledig under en del av anställningstiden.
Statens servicecenterNyhetRegeringen har uppdragit åt den särskilde utredaren Sven-Erik Österberg att utreda hur lokal statlig service ska utvecklas. Uppdraget omfattar både att lämna förslag på var nya kontor i Statens servicecenters regi bör lokaliseras och att analysera vilka myndigheter som bör komma med i kontorens serviceutbud.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder hösten har skyddsombud larmat om att ett nytt kollektivavtal lett till ohälsa för personalen på nationella transportenheten utrikes vid Kriminalvården. Efter resultatlösa försök till omförhandling har ST nu sagt upp avtalet. Alla fackliga organisationer inom Kriminalvården har också sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten för orimligt långa kötider i telefon. Trots myndighetens ansträngningar att minska väntetiderna har de inte blivit kortare, konstaterar JO.
KRIMINALVÅRDENNyhetDet fattas runt 600 platser på Kriminalvårdens anstalter och på en del håll delar intagna rum. Facket menar att den akuta platsbristen äventyrar säkerheten och arbetsmiljön för personalen. ”Kriminalvården står inför den största utmaningen i modern tid”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn till Publikt.
HögskolanNyhetEnligt regeringens regleringsbrev till universitet och högskolor ska arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätta de kommande åren, kunskapslyftet återställas och arbetet för hållbar utveckling intensifieras.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får i uppdrag att säkra en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet. ”Det finns personer som är i behov av fysiska möten och då ska Arbetsförmedlingen kunna tillhandahålla det, oavsett var i landet man bor”, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på dagens pressträff om myndighetens regleringsbrev för 2020.