Annons:
”outsourcing”
Nyhet
AVMarianne Wiberg0 kommentarerTyck till!

Bemanningsföretaget tog över hans jobb

Efter 25 år miste Saevar Gudmundsson jobbet på Finansinspektionen. Han ville inte ”följa med” sina arbetsuppgifter till ett bemanningsföretag.

”Outsourcing” har blivit ett billigt sätt för statliga myndigheter att minska sin personal – och komma ifrån trygghetsreglerna.

– Man tycker att ett statligt verk borde vara ett föredöme. Men arbetsgivaren visar inte så mycket hänsyn, det handlar bara om kronor och ören.

Saevar Gudmundsson ser lite fundersamt ut genom fönstret. Han har en vacker utsikt över en vik av Mälaren, där han bor med sin familj i Kallhäll. Det passar bra med tanke på hans isländska ursprung, och namnet. Saevar betyder hav.

Men även om vyn utanför kan vara en tröst ibland – vad hjälper det den som mist jobbet?

I augusti förra året ställdes Saevar Gudmundsson inför valet: acceptera ett jobb hos bemanningsföretaget Adecco eller bli uppsagd.

Att flyttas över till ett bemanningsföretag tyckte han kändes förnedrande.

– Jag är 55 år och för gammal för att låta mig skickas ut som en slängkäpp på stan, säger han.
Alltså ”valde” han uppsägning på grund av arbetsbrist. Fast brist på arbetsuppgifter är det förvisso inte, liksom i så många andra fall när en statlig myndighet ”ser över sin kärnverksamhet” och beslutar att ”outsourca” eller sälja ut en enhet.

På hans arbetsplats Finansinspektionen handlade det om att sälja ut expeditionen och med den 2,5 tjänster, däribland Saevar Gudmundssons tjänst som expeditionsvakt.

Inhyrd arbetskraft, med dubbel lön jämfört med hans, blev chef över honom och resten av expeditionens anställda. Juli förra året blev Saevar Gudmundssons sista arbetsmånad på Finansinspektionen, där han arbetat sedan 1977.

Arbetsgivaren ville först ge honom sex månaders uppsägningstid men sedan ST kopplats in blev det ett år.

– Det känns bittert trots att jag har en otrolig förmåga att sortera bort grejer. Jag borde ha sett detta komma och sökt mig bort.

Han syftar på vad som hänt under 90-talets omorganisationer på arbetsplatsen, chefer som inte gillade honom och att han kände sig förföljd. Det gick så långt att han var sjukskriven ett år på grund arbetsmiljöproblemen.

Dessförinnan trivdes han bra, talar gärna om den fina laganda som fanns förr. Men orden från nuvarande enhetschefen i samband med att expeditionen skulle säljas ut svider än: ”När vi flyttar ska vi slakta ditt jobb.”

Stöd från lokala facket har han haft verbalt och de lämnade över ärendet till ST-kansliet. Men egentlig hjälp anser han inte att han fått förrän han fick kontakt med STs jurist.

Så nu är det arbetsförmedlingen och söka jobb-kurser som gäller.
Saevar Gudmundsson har till och från arbetat som färdledare med engelska som arbetsspråk, men han har för få formella meriter att visa upp. Nejsvaren är många, ”tack för visat intresse” och ”ring inte oss, vi ringer dig”.

Värst känns dock otryggheten och oron inför framtiden. 

– Förhoppningsvis löser det sig. Men jag känner mig försumbar, konstaterar han.
 
– Saevar Gudmundsson är ett exempel på vad som händer vid upphandlad verksamhet eller verksamhetsövergång, säger Gunilla Ejefors Lublin, jurist vid STs kansli.

En arbetstagare som följer med verksamheten till en ny arbetsgivare har enligt lagen om anställningsskydd (LAS) rätt att behålla sin lön i minst ett år.

Reglerna i LAS är till för att skydda arbetstagaren så att denna får fortsatt anställning och anställningstrygghet. Men istället har reglerna fått oanade konsekvenser.

Väljer arbetsgivaren att lägga ut arbetet på ett bemanningsföretag är arbetstagaren efter ett år oftast bara berättigad till 80 procent av lönen. Orsaken är att man då följer det nya företagets kollektivavtal.

I realiteten förloras anställningstryggheten redan från första dagen hos bemanningsföretaget, eftersom man kan placeras i jouren. Det vill säga, man får ingen fast arbetsgivare utan kan beordras att byta från en dag till en annan inom ett stort geografiskt område – i Saevar Gudmundssons fall från Märsta till Södertälje.

– Enligt en chef vid ett bemanningsföretag orkar få människor med det en längre tid, inte ens de som är unga, berättar Gunilla Ejefors Lublin.

Inom staten är genomsnittsåldern hög och för dem som drabbas där kan konsekvenserna därför bli värre. Många vakter på statliga muséer till exempel har råkat ut för att verksamheten lagts ut på säkerhetsbolag.

– Vi ser en fara i detta. Det är ett billigare sätt att minska personalen för arbetsgivaren än att säga upp på grund av arbetsbrist. Arbetsgivaren slipper långa uppsägningstider, slipper göra upp turordningskretsar och kan själv bestämma vad och vilka som ska outsourcas, betonar hon.

I praktiken leder det också till sämre löne- och anställningsvillkor för den enskilde anställde. Allt sker i skenet av att den anställde ska var tacksam för att ha fortsatt arbete.

Om arbetstagaren tackar nej blir det uppsägning på grund av arbetsbrist eftersom den outsourcade enheten är borta. Då omfattas man inte heller av trygghetsavtalets regler, som också innebär kostnader för arbetsgivaren i form av åtgärder.

– För äldre statsanställda försvinner dessutom viktiga förmåner som inte alltid finns på den privata marknaden – till exempel fri läkarvård och medicin, tillägger Gunilla Ejefors Lublin.

Ämnen: Arbetsmarknad
Fakta
Enligt lagen om anställningsskydd, paragraf 6 b, måste en arbetsgivare som tar över verksamhet från en annan även låta anställda följa med. Den anställde är garanterad jobbet med samma lön i ett år. Den som inte säger ja till att arbeta för den nya arbetsgivaren riskerar att bli uppsagd på grund av arbetsbrist av den ”gamla” arbetsgivaren.
Bli den första att tycka till!
UTRIKESNyhetTyska utrikesdepartementet har satt stopp för videomöten via appen Zoom, som används av flera universitet och högskolor i Sverige. Sedan tidigare har Taiwan förbjudit myndigheter och statliga institutioner från att använda programmet, skriver tyska ekonomitidningen Handelsblatt samt brittiska BBC.
CoronaNyhetAntalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud beroende på coronapandemin ökar, skriver Arbetsvärlden. Myndigheten redovisar enligt tidningen 63 anmälningar om tillbud och 48 om skyddstopp.
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.