”Dålig ledning bakom tingsrättsproblem”

ST-DOMSTOL2003-08-26

Personalen mår dåligt på tingsrätten i Lindesberg. Dåligt ledarskap är huvudorsak, enligt ST-Domstol.

Nyligen flyttade en rådman från Lindesberg till en annan tingsrätt och någon ny har inte utsetts. Flera notarier har slutat i förtid, en anställd har valt att gå i pension i förtid och en är sjukskriven.

– De som blir kvar får ta för mycket ansvar och det blir tungt för främst domstolssekreterarna, säger Anette Jellve, vice ordförande för ST-Domstol. Enligt min mening beror mycket på dåligt ledarskap.

ST-Domstol har vänt sig till arbetsmiljöinspektionen, men där anser man att tingsrättens ovissa framtid omöjliggör en inspektion just nu.

Lindesbergs tingsrätt tillhör de små tingsrätter som eventuellt ska läggas ned. Det är också orsaken till att personalen inte mår bra, enligt lagman Lars Fallenius. Påståendet om dåligt ledarskap tillbakavisar han.

– Jag tycker att jag är en utmärkt lagman och att det här är en bra arbetsplats, säger han. Anställda här har slutat av andra skäl.

Personalen har flera gånger skrivit till Domstolsverket och begärt ett besked. Helst ser man att domstolen läggs ner och verksamheten förs över till Örebroregionen.

ST-Domstol har kontaktat justitiedepartementet i frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA