Annons:
Användarvänlighet
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Dåliga råd till frustrerade användare

Det är svårt att förstå varför just IT, av alla arbetsverkty, ständigt lyckas få frikort, skriver debattörerna som tycker att råden om mindfulness och att andas djupt är dåliga.

Tänk dig att du jobbar som lastbilschaufför. Du har alltid bråttom, för många människor är beroende av dina dagliga leveranser av viktigt gods.

Men ofta när du ska starta efter ett rödljus tjuvstannar lastbilen. Den brukar gå att få igång om du vrider nyckeln och vickar på ratten samtidigt. Men du blir ändå lite försenad.

Men bara du inte vickar för många gånger! Då lossnar bränsleslangen av den ryckiga rörelsen. Det ska enligt verkstadsteknikerna inte kunna hända, men händer ändå regelbundet. Då rinner diesel ut på gatan som måste saneras. Du blir mer försenad och ännu mer stressad.

Väl framme står de som väntar på dina varor och stampar ilsket. Din puls skenar iväg lite till, eftersom du vet vad nästa problem brukar vara: lastrampen som hänger sig minst en gång i veckan, när du ska fälla ut den.

Du vill inget hellre än att utföra din arbetsuppgift, men är nära döden av stress för att tekniken hindrar dig! Vad gör du?

Rimligen vänder du dig till din arbetsgivare, åkeriet. Du ber ditt fack bevaka frågan. Efter­som strulet skapar stress och otrivsel tar du förstås också upp det med ditt arbetsmiljöombud.

Vad skulle du då tycka om att de sa: Gilla läget! Accepte­ra
situationen som den är! Lastrampen har hängt sig – det bara är så. Det är sånt som inte går att påverka. Släpp det! Det viktiga är inte vad som händer, utan av dina tolkningar av situationen. Träna mindfulness och andas djupt när du inte hinner leverera din last. Och förresten har mycket sin orsak i att du inte behärskar systemen och apparaterna.

Exakt de råden fick läsarna i ST Press i mars i år, i artiklarna »Så överlever du teknikstrulet« och »Använd mindfulnessmetoden för att hantera teknikstress«. Fast då gällde det datorer och IT-system.

Vi förväntas uthärda allt fler och allt mer komplicerade IT-system i jobbet. De är ofta dåligt anpassade till vår verkliga arbetssituation, och tar mycket tid att administrera. Ändå förväntas vi hantera dem med vänsterhanden. Vi betalar priset med stress och frustration.

Det är svårt att förstå varför just IT, av alla arbetsverktyg, ständigt lyckas få sådana frikort och ursäkter. På stressen läggs dessutom skuld – som i artiklarna i ST-press. Ansvaret är ditt – du har »dålig datormognad«.

Det borde vara självklart att facket inte ska nöja sig med att kassa IT-system är »något som ändå inte går att påverka«. Vad ska vi då ha facket till? (Och vad ska vi ha systemutvecklare till?)

Den digitala arbetsmiljön måste in i arbetsmiljöarbetet, och upp på den fackliga dagordningen.

Genom ett medvetet arbetsmiljöarbete har vi nått långt med den fysiska arbetsmiljön. Bra belysning, bra ventilation, bra sittställningar är sedan länge en självklar rätt. Det är självklart arbetsgivarens ansvar att tillhandhålla fungerande arbetsverktyg – även när de råkar vara digitala och elektroniska.

Det går att skapa bättre IT-system. Men då måste vi användare ställa mycket tuffare krav.

Annars kommer lastrampen att fortsätta fastna minst en gång i veckan. Och det kommer också i fortsättningen att vara du som får ta konsekvenserna.

 

Anna Teljfors-Lundwall, ST-medlem och redaktör för Krisinformation.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Jonas Söderström, författare till boken »Jävla skit­system! Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet«

Bli den första att tycka till!
Göteborgs universitetNyhetPolisen har sprängt den misstänkta bomb som hittades utanför Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet i morse. "Det är rädsla, oro, sorg och ilska", säger sekretariatets föreståndare Maria Gröönros till Publikt.
NaturvårdsverketNyhetDen nya budgeten som riksdagen röstade igenom förra veckan får stora konsekvenser för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. "Det är första gången jag är med om en så här stor neddragning på miljöområdet." säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, till tidningen Altinget.
Göteborgs universitetNyhetEn misstänkt bomb har hittats vid Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Ett stort område är avspärrat och en hög smäll har hörts, rapporterar Expressen.
JulklapparNyhetSomliga ger en julklapp värd flera hundra kronor, andra inget alls. Synen på julgåvor delar statliga arbetsgivare. Forskaren Stefan Tengblad tror att julgåvor kan ha betydelse för anställdas lojalitet och engagemang.
JämställdhetNyhetDen svenska integrationspolitiken saknar jämställdhetsperspektiv, visar en granskning från Riksrevisionen. Tydligast märks det när det gäller förankring på arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor och män.
LÖNERNyhetFöreningen Lönelotsarna och dess grundare och frontfigurer Anita Harriman, Lena Johansson och Marie Trollvik tilldelas STs arbetslivspris 2018. "Det här priset är en enorm kick för oss, och hedrande", säger Marie Trollvik, som är föreningens ordförande.
DiskrimineringNyhetEn tolkförmedling för döva och hörselskadade stäms i Arbetsdomstolen, AD, sedan en döv sökande till en tjänst som receptionist inte ens kallats till intervju, uppger Arbetet.
JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENNyhetSom väntat har riksdagens arbetsmarknadsutskott föreslagit att Jämställdhetsmyndighetens anslag avvecklas med sikte på nedläggning i december 2019. ”Medarbetarna är arga, ledsna och oroliga”, säger STs avdelningsordförande Lena Bjurving.
HälsaNyhetVar fjärde kvinna med anställning uppger att hon har sömnbesvär ofta eller mycket ofta jämfört med 16 procent av männen, visar en undersökning från Avonova. Minst sömnproblem har de som är under 30 år.
SjukskrivningarNyhetRiksrevisionen söker svaret på varför kvinnor är mer sjukskrivna än män och ska undersöka om män och kvinnor bedöms olika i sjukskrivningsprocessen. I dag vet vi väldigt lite om vårdgivarnas roll, kommenterar Pathric Hägglund, projektledare på Riksrevisionen.
ArbetsmiljöverketNyhetTiden från skyddsombudets larm till Arbetsmiljöverkets inspektion blir allt längre, visar en granskning som Arbetet gjort. För hälften av alla anmälningar som kom in 2017 dröjde det mer än 33 dagar till inspektion.
HögskolanNyhetStudenternas prestationer i högskolan blir allt bättre, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Unga kvinnliga studenter som läser på ett program presterar bäst.
Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremismNyhetStatens satsning mot våldsbejakande extremism har fått ett bra genomslag. Det är Statskontorets slutsats i en utvärdering av arbetet kring den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Kungliga MyntkabinettetNyhetEn före detta anställd vid Kungliga Myntkabinettet åtalas för grovt häleri. Han misstänks ha sålt stulna mynt från sin förra arbetsplats till ett värde av fyra miljoner kronor, rapporterar SVT.
SkatteverketNyhetSkatteverket stoppar flera interna it-system sedan anonyma anmälare påtalat att de kan vara olagliga, rapporterar Expressen. I ett av systemen ska kontoutdrag från privatpersoner ha sparats och gjorts sökbara.
ArbetsmarknadNyhetArbetsförmedlingen skriver upp prognosen för tillväxten av nya jobb, Den svenska arbetsmarknaden utvecklas mycket starkt, och antalet jobb kommer enligt prognosen att öka med sammanlagt 111 000 under 2019 och 2020.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket går in i ett partnerskap med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Samarbetet omfattar bland annat kompetensutveckling och kontakt med forskare och studenter.
STATSBUDGETENNyhetDen M-KD-budget som riksdagen nu antagit innebär stora neddragningar inom Arbetsförmedlingen och avskaffad avdragsrätt för fackavgiften. Dessutom kan en nedläggning av den nya Jämställdhetsmyndigheten vänta.
ArbetsförmedlingenNyhet4 500 personer – så många kan behöva sägas upp, skrev Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i en kommentar till budgeten redan innan den antogs av riksdagen. STs avdelningsordförande Fredrik Andersson säger att det är katastrofalt: "Ett hårt slag i magen”.
Migra­tions­verketNyhetEtt skyddsombud på Migra­tions­verket stängdes av från arbetsplatsen utan förhandling med facket. Han blev senare utköpt. »Arbetsgivaren har begått allvarliga fel«, säger STs Sanna Norblad, som misstänker att man ville bli av med en person som ställde krav på bättre arbetsmiljö.
ArbetsmiljöNyhetEnligt en ny rapport från Afa Försäkring orsakas mer än vart tionde olycksfall i arbetet av hot och våld i samband med jobbet. Många av dem som råkat ut för allvarliga arbetsolycksfall har utsatts för rån.
FörsäkringskassanNyhetAllt fler medarbetare vänder sig till Försäkringskassans jourtelefon för att de upplever hot, våld eller obehag i samband med sin yrkesutövning. Det är en spegling av medarbetarnas verklighet. Antalet incidenter som rör de anställdas person­säkerhet har ökat kraftigt sedan 2012.
SocialförsäkringarNyhetEn mamma som cyklade från jobbet till hemmet för att ta hand om sin dotter som skadat sig har inte rätt till livränta för arbetsskada. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom.
DigitaliseringNyhetStatens servicecenter har beslutat att avbryta upphandlingen ett myndighetsgemensamt e-arkiv på grund av bristande konkurrens och ett för högt pris. Alltför få leverantörer har visat intresse.
PolisenNyhetPolis­myndigheten godkände till sist Linda Håkanssons planer på att arbeta som volontär på en brottsofferjour. »Jag blev jätteglad«, säger hon.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens avtal med det omstridda konsultföretaget Gaia löpte ut 24 juni. Men sedan dess har bolaget fortsatt att leverera tjänster och fakturerat över en miljon kronor. »Vi trodde samarbetet var avslutat«, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
HögskolanNyhetÅklagaren yrkar på långa fängelsestraff för ligan bakom det omfattande högskolefusk som avslöjades i fjol. De tre männen som åtalades riskerar fängelse i 4,5 – 6 år, uppger Ekot.
UpphandlingNyhetHögsta förvaltningsdomstolen har upphävt ett beslut från Konkurrensverket om upphandling. Enligt domstolen har myndigheten agerat utanför sin kompetens när den stoppat kommuners upphandling av avfall.
LIKABEHANDLINGNyhetPå uppdrag av regeringen har Försäkringskassan startat sajten Lika rättigheter. Den är tänkt att uppmuntra diskussioner på myndigheterna om hur man bemöter medborgarna på ett mer likvärdigt sätt.
Södertörns högskolaNyhetAnställda på Södertörns högskola var involverade i kulturföreningen Forum i sådan omfattning att det borde anmälts som bisyssla.
StatsförvaltningNyhetDet finns en rad överväganden att göra innan en myndighet inför en visselblåsartjänst. Vad är syftet? Vem ska använda den? Vem ska sköta den? För att underlätta det arbetet har Statskontoret tagit fram en handbok om visselblåsarfunktioner.