Annons:
Användarvänlighet
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Dåliga råd till frustrerade användare

Det är svårt att förstå varför just IT, av alla arbetsverkty, ständigt lyckas få frikort, skriver debattörerna som tycker att råden om mindfulness och att andas djupt är dåliga.

Tänk dig att du jobbar som lastbilschaufför. Du har alltid bråttom, för många människor är beroende av dina dagliga leveranser av viktigt gods.

Men ofta när du ska starta efter ett rödljus tjuvstannar lastbilen. Den brukar gå att få igång om du vrider nyckeln och vickar på ratten samtidigt. Men du blir ändå lite försenad.

Men bara du inte vickar för många gånger! Då lossnar bränsleslangen av den ryckiga rörelsen. Det ska enligt verkstadsteknikerna inte kunna hända, men händer ändå regelbundet. Då rinner diesel ut på gatan som måste saneras. Du blir mer försenad och ännu mer stressad.

Väl framme står de som väntar på dina varor och stampar ilsket. Din puls skenar iväg lite till, eftersom du vet vad nästa problem brukar vara: lastrampen som hänger sig minst en gång i veckan, när du ska fälla ut den.

Du vill inget hellre än att utföra din arbetsuppgift, men är nära döden av stress för att tekniken hindrar dig! Vad gör du?

Rimligen vänder du dig till din arbetsgivare, åkeriet. Du ber ditt fack bevaka frågan. Efter­som strulet skapar stress och otrivsel tar du förstås också upp det med ditt arbetsmiljöombud.

Vad skulle du då tycka om att de sa: Gilla läget! Accepte­ra
situationen som den är! Lastrampen har hängt sig – det bara är så. Det är sånt som inte går att påverka. Släpp det! Det viktiga är inte vad som händer, utan av dina tolkningar av situationen. Träna mindfulness och andas djupt när du inte hinner leverera din last. Och förresten har mycket sin orsak i att du inte behärskar systemen och apparaterna.

Exakt de råden fick läsarna i ST Press i mars i år, i artiklarna »Så överlever du teknikstrulet« och »Använd mindfulnessmetoden för att hantera teknikstress«. Fast då gällde det datorer och IT-system.

Vi förväntas uthärda allt fler och allt mer komplicerade IT-system i jobbet. De är ofta dåligt anpassade till vår verkliga arbetssituation, och tar mycket tid att administrera. Ändå förväntas vi hantera dem med vänsterhanden. Vi betalar priset med stress och frustration.

Det är svårt att förstå varför just IT, av alla arbetsverktyg, ständigt lyckas få sådana frikort och ursäkter. På stressen läggs dessutom skuld – som i artiklarna i ST-press. Ansvaret är ditt – du har »dålig datormognad«.

Det borde vara självklart att facket inte ska nöja sig med att kassa IT-system är »något som ändå inte går att påverka«. Vad ska vi då ha facket till? (Och vad ska vi ha systemutvecklare till?)

Den digitala arbetsmiljön måste in i arbetsmiljöarbetet, och upp på den fackliga dagordningen.

Genom ett medvetet arbetsmiljöarbete har vi nått långt med den fysiska arbetsmiljön. Bra belysning, bra ventilation, bra sittställningar är sedan länge en självklar rätt. Det är självklart arbetsgivarens ansvar att tillhandhålla fungerande arbetsverktyg – även när de råkar vara digitala och elektroniska.

Det går att skapa bättre IT-system. Men då måste vi användare ställa mycket tuffare krav.

Annars kommer lastrampen att fortsätta fastna minst en gång i veckan. Och det kommer också i fortsättningen att vara du som får ta konsekvenserna.

 

Anna Teljfors-Lundwall, ST-medlem och redaktör för Krisinformation.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Jonas Söderström, författare till boken »Jävla skit­system! Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet«

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.