Annons:
Användarvänlighet
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Dåliga råd till frustrerade användare

Det är svårt att förstå varför just IT, av alla arbetsverkty, ständigt lyckas få frikort, skriver debattörerna som tycker att råden om mindfulness och att andas djupt är dåliga.

Tänk dig att du jobbar som lastbilschaufför. Du har alltid bråttom, för många människor är beroende av dina dagliga leveranser av viktigt gods.

Men ofta när du ska starta efter ett rödljus tjuvstannar lastbilen. Den brukar gå att få igång om du vrider nyckeln och vickar på ratten samtidigt. Men du blir ändå lite försenad.

Men bara du inte vickar för många gånger! Då lossnar bränsleslangen av den ryckiga rörelsen. Det ska enligt verkstadsteknikerna inte kunna hända, men händer ändå regelbundet. Då rinner diesel ut på gatan som måste saneras. Du blir mer försenad och ännu mer stressad.

Väl framme står de som väntar på dina varor och stampar ilsket. Din puls skenar iväg lite till, eftersom du vet vad nästa problem brukar vara: lastrampen som hänger sig minst en gång i veckan, när du ska fälla ut den.

Du vill inget hellre än att utföra din arbetsuppgift, men är nära döden av stress för att tekniken hindrar dig! Vad gör du?

Rimligen vänder du dig till din arbetsgivare, åkeriet. Du ber ditt fack bevaka frågan. Efter­som strulet skapar stress och otrivsel tar du förstås också upp det med ditt arbetsmiljöombud.

Vad skulle du då tycka om att de sa: Gilla läget! Accepte­ra
situationen som den är! Lastrampen har hängt sig – det bara är så. Det är sånt som inte går att påverka. Släpp det! Det viktiga är inte vad som händer, utan av dina tolkningar av situationen. Träna mindfulness och andas djupt när du inte hinner leverera din last. Och förresten har mycket sin orsak i att du inte behärskar systemen och apparaterna.

Exakt de råden fick läsarna i ST Press i mars i år, i artiklarna »Så överlever du teknikstrulet« och »Använd mindfulnessmetoden för att hantera teknikstress«. Fast då gällde det datorer och IT-system.

Vi förväntas uthärda allt fler och allt mer komplicerade IT-system i jobbet. De är ofta dåligt anpassade till vår verkliga arbetssituation, och tar mycket tid att administrera. Ändå förväntas vi hantera dem med vänsterhanden. Vi betalar priset med stress och frustration.

Det är svårt att förstå varför just IT, av alla arbetsverktyg, ständigt lyckas få sådana frikort och ursäkter. På stressen läggs dessutom skuld – som i artiklarna i ST-press. Ansvaret är ditt – du har »dålig datormognad«.

Det borde vara självklart att facket inte ska nöja sig med att kassa IT-system är »något som ändå inte går att påverka«. Vad ska vi då ha facket till? (Och vad ska vi ha systemutvecklare till?)

Den digitala arbetsmiljön måste in i arbetsmiljöarbetet, och upp på den fackliga dagordningen.

Genom ett medvetet arbetsmiljöarbete har vi nått långt med den fysiska arbetsmiljön. Bra belysning, bra ventilation, bra sittställningar är sedan länge en självklar rätt. Det är självklart arbetsgivarens ansvar att tillhandhålla fungerande arbetsverktyg – även när de råkar vara digitala och elektroniska.

Det går att skapa bättre IT-system. Men då måste vi användare ställa mycket tuffare krav.

Annars kommer lastrampen att fortsätta fastna minst en gång i veckan. Och det kommer också i fortsättningen att vara du som får ta konsekvenserna.

 

Anna Teljfors-Lundwall, ST-medlem och redaktör för Krisinformation.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Jonas Söderström, författare till boken »Jävla skit­system! Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet«

Bli den första att tycka till!
it-säkerhetNyhetDet går inte att skapa ett centralt ramavtal för webbaserade kontorstjänster för den offentliga sektorn. Den slutsatsen dras i en förstudie från Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet. ”Vi ser inte att marknaden finns”, säger Daniel Melin på inköpscentralen.
DiskrimineringNyhetEn person som sökte jobb på Strålsäkerhetsmyndigheten utan att få tjänsten anser sig ha blivit diskriminerad på grund av sin etniska tillhörighet. Nu öppnar Diskrimineringsombudsmannen, DO, ett granskningsärende gentemot myndigheten.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen tar in 30 personer från ett bemanningsföretag för att hantera myndighetens digitala tjänster, samtidigt som förhandlingar om den planerade neddragningen med 4 500 anställda pågår.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens häkten är överbelagda. I Malmö tvingades häktet stänga för nyintagningar i helgen för att alla platser var belagda. Gripna blev i stället kvar i polisens arrester. "Läget är akut och polisledningen bedriver ett intensivt arbete för att hantera detta", skriver Polisen på sin hemsida.
ArbetsmarknadNyhetFå konfliktdagar, genomsnittlig lönsamhet för näringslivet och en stigande reallön. Förra året var ett stabilt sådant på arbetsmarknaden. Annat kan det bli när 2019 ska summeras, enligt Medlingsinstitutets årsrapport.
ArbetsrättNyhetRegeringen har skickat ett förslag om att höja anställningsskyddet till 69 års ålder till lagrådet. Enligt pressmeddelandet hoppas regeringen kunna lägga fram en proposition till riksdagen under mars.
KriminalvårdenNyhetKriminalvården klarar inte längre att utföra transportuppdraget fullt ut som planerat, utan minskar på personalen och drar ned på körningarna. Orsaken är brist på pengar.
ArbetsmiljöNyhetOmkring en av tio i yrkesverksam ålder uppger att de blivit utsatta för beteenden som kan kategoriseras som arbetsrelaterad nätmobbning. Chefer och män är överrepresenterade bland de utsatta, visar en avhandling vid Malmö universitet.
SpårtrafikenNyhetTågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.
EUNyhetEU-kommissionen kritiserar ordförandelandet Rumänien för landets hantering av rättsväsendet. Rumäniens regering har infört nya regler för hur höga åklagarämbeten ska besättas.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetRegeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får runt 20 miljoner kronor efter att ha vunnit en tvist mot en it-leverantör i hovrätten. Tidigare hade tingsrätten gått på leverantörens linje om att myndigheten sagt upp avtal dem emellan på felaktiga grunder, skriver Dagens juridik.
ArbetsförmedlingenNyhetGeneraldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara myndighetens it-miss. Den kan ha orsakat upp till 70 000 felaktiga beslut.
KorruptionNyhetAntalet misstänkta i samband med muthärvan kring utbildningsföretaget Labcenter växer kraftigt. Enligt uppgifter i Dagens Industri är nu ett par hundra offentliganställda misstänkta för att ha tagit mutor.
StatsförvaltningNyhetDet utökade samarbetet mellan statliga myndigheter de senaste åren har minskat risken för att miljontals kronor används till att stödja terrorism. Det uppger Anders Kassman vid Säkerhetspolisen, Säpo, i en intervju med Ekot.
SkolinspektionenNyhetRiksrevisionen riktar kritik mot att Skolinspektionen inte sköter tillsynen av skolor som avsett. Myndigheten avslutar ärenden utan återbesök på skolorna, inte sällan när otrygg och stökig miljö varit problemet.
SkatteverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar två tjänstemän vid Skatteverket för deras agerande i samband med en tillsyn. Enligt JO var det fel att de två gick in i ett hus trots att bolagets företrädare inte fanns på plats.
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Närmast ska förslaget ska godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.