De arbetslösa behöver inga hot

LEDARE2004-01-21

Alltfler svenskar blir utan jobb.
Under 2004 tror AMS att den öppna arbetslösheten ska öka till 5,1 procent av arbetskraften. TCO-ekonomerna spår 5,3 procent.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Det betyder att cirka 230 000 personer kommer att vara öppet arbetslösa.

Lägger vi till dem som deltar i arbetsmarknadspolitiska program, så beräknas mer än 300 000 personer att stå utanför arbetsmarknaden i år.

Rätten till arbete åt alla gick som en röd tråd genom det svenska reformistiska 1900-talet.

Fackföreningar och politiska partier stred för att sätta hela den arbetsföra befolkningen i jobb. Arbetslinjen var en central del i den svenska välfärdsmodellen.

Under stora delar av 1970- och 80-talen närmade vi oss den fulla sysselsättningen i Sverige (med två procents arbetslöshet som vedertaget mått för full sysselsättning).

Lägst var siffran 1989 då arbetslösheten hade pressats ned till 1,5 procent.

Men under 1990-talets ekonomiska kris släppte dåvarande regeringar (s och m+fp+c+kds) alla ambitioner för sysselsättningen.

1993 var närmare en halv miljon människor, eller 10,4 procent, öppet arbetslösa. Det dröjde ända till år 2000 innan siffran kom under sex procent och i förfjol sjönk den till 4,2 procent. Sedan dess har den stigit igen.

Arbetslöshet innebär en genomgripande personlig kris. Den slår hårt mot den enskilde och dennes självförtroende; hela familjer, inte minst barnen, blir lidande. Den river upp stora hål i samhällets välfärd.

Tre av fyra som drabbats av arbetslöshet tvingades minska sin konsumtion. En halv miljon människor tvingades ta lån eller gå till socialen för att klara perioder av arbetslöshet.

Det visade en undersökning som gjordes av Arbetslöshetskassornas Samorganisation får några år sedan. Det har knappast blivit bättre sedan dess. Snarare tvärtom. Vi vet att 1990-talets kris medförde en förödande urholkning av arbetslöshetsförsäkringen

Nu menar P-O Edin, AMS styrelseordförande och tidigare chefsekonom vid LO, att samhället måste ställa högre och tydligare krav på de arbetslösa. Han anser att alla som får a-kasse-ersättning egentligen borde skriva på ett kontrakt, där rättigheter och skyldigheter tydligt ska framgå. Är den arbetslöse passiv innebär det ett brott mot kontraktet och därmed risk för utebliven ersättning, enligt Edin, som framförde sina tankar i en intervju i Svenska Dagbladet nyligen.

Det är uppseendeväckande att just P-O Edin, denne erfarne fackföreningsman, riktar dessa varningar till de arbetslösa.

Det är inte påbud, kontroller och misstänkliggöranden de arbetslösa behöver, utan hjälp och uppmuntran.

Det är därför välgörande att Edin också trycker på behovet att stötta och ”reparera” människor. För det är just sådana åtgärder som de som saknar jobb efterlyser.

De behöver inga hot.

Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.
Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Lars-Olov Rems… (ej verifierad) tors, 01/22/2004 - 19:58
Det här är en av de bästa ledare jag sett, för det är beklagligt att det finns folk som tycker som P-o Edin.

Jag kan hur jag än anstränger mig inte begripa hur någon som honom inte kan inse att bara det faktum att de som blir arbetslösa hamnar i ekonomisk misär för flertalet, och därmed är det incitament nog för att vilja bryta sig ur sin situation.

Jag skulle dessutom vilja uppmana alla som läser detta att gå in på Platsbanken på internet och tittar vilken arbetsmarknad de egentligen har. Skriv sedan till ST och berätta hur många av de utannonserade arbetena som de tycker ens är värda att söka, och då även tala om om dessa eventuella arbeten finns på en ort där de kan bosätta sig med rimliga ekonomiska och sociala villkor?

Jag tycker även att de som skriver ska tala om hur gamla de är, var de bor, och vilken kompetens de har i form av utbildning och yrkeserfarenhet. Jag tror därvid att ju äldre man är, destor sämre chanser till att få nytt arbete oavsett yrke eller yrkeslivserfarenhet.

När man sedan relaterar detta till nationalekonomiska realiteter som gör att det inte kan uteslutas krävas en höjning av pensionsålder för att då finansiera i alla fall en lägre pension är i dag, ja då borde alla som inte är helt flummiga eller intelligensbefriade inse att KRIS är bara förnamnet på samhällstillståndet.

Och man löser inte den krisen genom att sparka på de som redan ligger, som man gör med sådana hotelser som P-O Edin förespråkar tillsammans med diverse andra misantroper i den offentliga debatten.
Inlagt av Roland Berg (ej verifierad) ons, 04/21/2004 - 08:26
PO Edin och f.ö. hela makteliten vill bekämpa de arbetslösa i stället för arbetslösheten för att dölja sina egna missgrepp. Arbetslösa används som varnande exempel för att hålla tillbaka inflationen på ett mycket cyniskt sätt.
Det är EU och globaliseringen som ligger bakom det mesta av eländet och snart finns ingen mer välfärd att montera ned. Hej och hå.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA