Det behövs fler HR-insatser

DEBATT: HR-STÖD2016-03-01

STs sektionsstyrelse i Södra Norrland vill att Arbetsförmedlingen lägger mer resurser på HR-arbete.

Vi har i dag Arbetsförmedlingskontor med hundra, eller ett par hundra, medarbetare som delar en enda HR-resurs med flera andra kontor.

Myndigheten har under flera år brottats med höga sjuktal och som politiskt styrd organisation är omorganisationer en del av vardagen. Ibland handlar det om mindre förändringar, och ibland – som nu – om stora förändringar. Omorganisationer berör alla medarbetare i en verksamhet, men ställer särskilt krav på en fungerande HR-avdelning.

Som fackliga företrädare möter vi arbetsplatser med stora behov av stöd i exempelvis rehabilitering av med­arbetare, personärenden, konflikter och kommunikationsbrister, sam­tidigt som tillgången till HR-partner och resurser inom personalavdelningen är mycket begränsad. Det vi som facklig organisation framförallt saknar är stöd till cheferna att hantera vad som lite slarvigt brukar kallas »mjukvara«. Rekryteringar av medarbetare och chefer tar mycket tid i anspråk, medan mycket av det som rör psyko­social arbetsmiljö är desto svårare att hinna med. Resultatet blir bland annat att ett stort ansvar läggs på fackliga företrädare och skydds­ombud att hantera frågor som ibland snarare skulle ligga på HR-partner.

Att överhuvudtaget få den ordinarie verksamheten att gå ihop rent logistiskt slukar tid och energi varje dag. På flera enheter finns strategiska personalfrågor som ingen har möjlighet att arbeta med, varken chefer eller HR-partner. Det kan handla om exempelvis oacceptabelt höga sjuktal, att många medarbetare har anpassningar eller att vissa resurser är förbehållna projekt. Det är helt enkelt svårt att få ihop bemanning till kontorets huvudsakliga uppgifter, som direktservice. Den här typen av frågor kräver mycket tid, kunskap och insatser.

I alla organisationer måste målet vara att medarbetarna ska nå sin fulla potential, för att få en effektiv och framgångsrik verksamhet. Om man strävar efter att nå ett sådant tillstånd – där personalen mår bra, utvecklas och vi har bästa kompetens på varje plats inom Arbetsförmedlingen – går det inte att snåla med resurser inom HR-partner/personalavdelningen. Därför vill vi i STs sektionsstyrelse i Södra Norrland att mer resurser läggs på ett fungerande HR-arbete inom Arbetsförmedlingen. Det tror vi i förlängningen kan hjälpa oss att åstadkomma den förändring vi vill se inom myndigheten till 2021.

Mia Karlsson och Roger Linde
Sektionsstyrelsen Södra norrland i ST inom Arbetsförmedlingen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA