Annons:
OHÄLSAN
Fördjupning
AVCharlotte Frick Säfström0 kommentarerTyck till!

”Det går inte att blunda för problemen längre"

De höga sjuk- och ohälsotalen är tecken på att vi lever i ett sjukt samhälle. Det menar beteendevetaren Ulla Sturesson. – För att få bukt med de här problemen måste människor själva börja förändra sina liv, säger hon.

Att människor slits ut i jobbet är inget nytt. Tidigare var det i första hand kroppen som tog stryk. Nu är det stressen som antingen slår ut folk eller tar ner dem för räkning.

I dag har vi rätt bra koll på vad människokroppen tål. Men vi är osäkrare på vad psyket klarar.

Under de senaste åren har den offentliga sektorn gått igenom ett stålbad som vi nu ser konsekvenserna av. Alla känner vi någon som tappat luften, som bildligt talat kippar efter andan. De har drabbats av det som kallas utbränning, mental utmattning eller utmattningsdepression.

Ofta drabbar det högpresterande kvinnor som har mycket omkring sig både på jobbet och hemma.

Inför detta gigantiska problem – som i första hand kostar stort personligt lidande och i andra hand kostar samhället stora summor årligen, står samhället fortfarande ganska handfallet. Men det finns de som har idéer om hur man ska stävja trenden. Ett    exempel på det är Energipoolen i Skåne.

När en person blev sjukskriven såg man det tidigare som att det var hennes personliga problem. I dag är det ofta arbetsmiljön som får skulden. Men att utse en enskild syndabock löser inte problemen, anser Ulla Sturesson.

– Du har själv ett ansvar för ditt liv. Vi mår inte bra när vi gör oss till offer och lägger över ansvaret på facket, arbetsgivaren eller maken. Det är synd om människor som gör så. Uppmuntra människor att ta ansvar, det ska inte vara andra som fixar allting, säger Ulla Sturesson.

Tillsammans med sina kolleger i Energipoolen – som är läkare, psykologer, psykiater och sjukgymnaster – erbjuder de kurser på temat ”Våga växa vidare” som riktar sig till personer som är på väg mot mental utmattning, som är drabbade, eller som är på väg ur den.

Under kursens gång får deltagarna möjlighet att reflektera över varför de blivit utbrända och de får en rad redskap som ska hjälpa dem att handskas med sina liv. Ett av dem är basal kroppskännedom, ett annat är avslappning och ett tredje är samtal med varandra och med handledarna i Energipoolen.

Man skulle kunna säga att en person som drabbats av utmattningsdepression hamnat lite vilse i livet.

– Många av dem har tappat bort vad de själva vill göra, säger Ulla Sturesson, som gärna använder begreppet ”inbillningsfrisk” om personer som är på väg att bli sjuka.

Det som händer en person som är på väg utför är att det som tidigare var roligt, gav energi och återhämtning förvandlas till trista och jobbiga måsten.

– Därför kan man bli utbränd också på ett kul jobb, det roliga  förvandlas till tvång och måsten, förklarar Ulla Sturesson.

En faktor som medverkar till mental stress är om medarbetaren känner att hon saknar inflytande på jobbet.

– Det är viktigt att känna delaktighet. Men det får inte gå så långt som  under de senare åren, när ansvaret  – men inte resurserna – flyttades över till medarbetarna.

Vi lever också i ett samhälle som erbjuder oss massor av valmöjligheter. Ulla Sturesson kallar det ”möjligheternas tyranni”.

– Vi ska välja telefonoperatör, elleverantör, pensionssparande och den som inte väljer klassas näst intill som idiot. Och så kan det vara på jobbet också. När chefer delegerar arbetsuppgifter de själva inte kan lösa och medarbetarna inte heller klarar det kan de få höra ”Det är ju ni själva som valt väg” och det kan upplevas som cynism.

Ulla Sturesson menar också att det vore bra om arbetsgivaren är öppen för att sätta in åtgärder innan folk rasar igenom.

– Det ska finnas kunskaper om vad som skapar utbrändhet på arbetsplatsen. Det gäller att ta hand om kroppen och om sig själv. Kroppen ger oss många signaler om vad som är bra för oss.
Energipoolen har genomfört kurser bland annat för personal på Försäkringskassan i Skåne med goda resultat.

– Nästan alla deltagare säger: ”tänk om jag fått lära mig det här innan jag blev sjuk”.
Fokus för den som är på väg att bli utbränd ska vara att hitta sätt att hantera jobbliv och privatliv.

– Människor blir inte mindre produktiva för att de jobbar med balans. Då jobbar man med avspänd effektivitet. Om man hela tiden ska trycka in mer och mer och jobbar med frenesi så verkar man effektiv.
Konflikter på arbetsplatsen kan fungera utbrännande i sig.

– Jag tycker att man ska träna arbetsplatser i konflikthantering eller åtminstone att konflikter inte är något farligt, att det är något man tar tag i. Att inte låtsas om konflikter som finns tar mer energi än att åtgärda dem.

På arbetsplatser där det är chefen som drabbats av mental utmattning och sedan blivit bra finns goda förutsättningar för att verka i rätt riktning.

– Det ska inte vara en stjärna i kanten för dem som jobbar mycket övertid. Då är det något fel på hur jobbet är upplagt. Och i annonser bör man ta bort ordet ”stresstålig”… för då anställer man ju en presumtivt utbränd person. Det är personer som har balans i livet som behövs på arbetsplatsen.
Ulla Sturesson menar också att de som kommer tillbaka till jobbet efter en lång sjukskrivning kan fungera som ambassadörer för ett annat sätt att leva.
 
– Att känna att man duger är otroligt viktigt, jag behöver inte vara toppen, det här räcker.
Största chansen till att rehabiliterande insatser ska lyckas är om chefen tar frågorna på allvar.

– Lite längre fram kommer det att bli jättetydligt att det inte går att fortsätta så här. Snart är det brist på arbetskraft och vi måste börja ta hand om den vi har. På det sättet är det bra att detta fenomen uppträtt. Nu går det inte att blunda för problemen längre.


Varningssignaler
om att en person är på väg mot mental utmattning:

 • Mycket övertid
 • Stor trötthet
 • Stort behov av framgång
 • Överdriven entusiasm
 • Orealistiska önskemål
 • Svårt att fungera socialt utanför jobbet

Tips
för att minska risken för mental utmattning:

 • För en öppen dialog om vad som görs på arbetsplatsen
 • Arbeta i team med ett gemensamt ansvar
 • Låt alla bli sedda, hörda, delaktiga och respekterade

Råd
till dem som drabbats av mental utmattning:

 • Våga ställa frågan: Behöver jag ändra något i mitt liv?
 • Ta emot hjälp från arbetskamrater, chef, familj och vänner
 • Vårda dina relationer
 • Träna på att göra ingenting
 • Gör roliga saker som ger dig energi
 • Sök dig till personer som ger dig energi
 • Fokusera på vad du gör!
 • Pröva att börja arbeta på deltid – det kan vara svårt att komma tillbaka till jobbet efter en lång sjukskrivning på heltid

Lästips
Utbränning och mental utmattning – en motbok (Liber)

Susanna och Martin Ehdin: HQ – den mänskliga helhetssynen, (Forum)

 Lennart Levi: Stressen i mitt liv,  (Natur och Kultur)

 Peter Noll: Den utmätta tiden

Bli den första att tycka till!
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.
AVTALNyhetParterna inom industrin är överens om att förlänga de nuvarande avtalen till 31 oktober 2020 på grund av coronaviruset, meddelar facken inom industrin i ett pressmeddelande. Det innebär att alla förhandlingar skjuts fram till hösten. STs förbundsordförande Britta Lejon säger till Publikt att beslutet påverkar STs förutsättningar, men kan i nuläget inte ge något närmare besked.
SwedaviaNyhet1 900 anställda på Swedavia korttidspermitteras och 800 varslas som en följd av coronaviruset. Erik Hägglund, STs sektionsordförande på Landvetter flygplats, säger till Publikt att han hade väntat sig permitteringar men blev förvånad över varslet.
MigrationNyhetStatens arbete med att få personer som inte får vistas i Sverige att lämna landet får underbetyg av Riksrevisionen. Efter en granskning anser myndigheten att det finns omfattande svagheter i styrning och samordning.
CoronaNyhetNärmare 25 miljoner jobb kommer att gå förlorade i Coronakrisens spår, uppskattar FNs arbetsmarknadsorgan ILO. Det enda möjliga motmedlet är enligt ILO ett samordnat internationellt agerande.
ÖPPENHETNyhetKriminalvården nekar en enskild person att på plats ta del av en offentlig allmän handling med hänvisning till att den som begärt ut handlingen nyligen besökt Milano. Personen erbjuds att få en kopia per post.
STNyhet”Den här extrema situationen kommer självklart att påverka avtalsrörelsen, men det är fortfarande för tidigt att säga exakt hur”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt om hur coronavirussmittan påverkar avtalsförhandlingarna.
FolkhälsomyndighetenNyhetCoronasmittan har placerat Folkhälsomyndigheten i händelsernas centrum. Personal som jobbar med kommunikation och de som analyserar prover i labbet är hårt belastade, berättar STs avdelningsordförande Anita Ekner för Publikt.