Det måste vara självklart för myndighetschefer att följa lagen

DEBATT: DEBATT2017-09-21

Ryggmärgsreaktionen hos en myndighetsanställd chef som har med journalister att göra får inte vara att dölja uppgifter eller hålla kollegor som begått fel om ryggen, utan att följa lagen, skriver företrädare för Journalistförbundet.

Uppdrag gransknings redaktion har berättat om en farlig incident som skedde när de gjorde ett reportage om Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar. Efter att Uppdrag gransknings fotograf filmat en landning körde piloten plötsligt rakt fram mot honom, gasade och lyfte helikopternosen.

Avståndet till fotografen var cirka 10 meter och vinden från helikoptern motsvarar 40-50 sekundmeter, vilket går att jämföra med att stå i en orkan. Sten sprutade mot fotografen och en lastpall blåste i väg men fastnade i ett staket framför den plats där reportageteamet stod, fullt synliga.

Agerandet från piloten, som är anställd på Sjöfartsverket, är oförståeligt och farligt enligt flera erfarna piloter som Uppdrag granskning visat filmen med incidenten för. En kommentar är ”hade jag gjort så hade jag fått sparken på stående fot”. Sjöfartsverket hävdar dock att händelsen berodde på ett tekniskt fel som inträffat vid landningen.

Förutom att en anställd på Sjöfartsverket tycks ha agerat oprofessionellt och försatt journalister i fara börjar nu fler konstiga saker att hända. När Uppdrag granskning begär ut uppgifter från helikopterns dator för att se om Sjöfartsverkets förklaring till incidenten stämmer läggs plötsligt sekretess på all information från chefer på myndigheten. Först efter ett beslut i Kammarrätten lämnar Sjöfartsverket ut uppgifter från en av helikopterns två datorer.

Och en närmare granskning av uppgifterna från helikoptern visar att det tekniska felet i själva verket uppstår efter att piloten gjort manövern framför Uppdrag gransknings fotograf.

Det är helt oacceptabelt att personal från svenska myndigheter på grund av oprofessionellt agerande försätter journalister i fara. En myndighetstjänsteman måste tåla att bli granskad av media, även om det kan skapa stress eller irritation.

I det här fallet var det tydligt att chefer på Sjöfartsverket försökte stoppa journalisternas granskning genom att sinka utlämnandet av handlingar. Tyvärr vittnar många av våra medlemmar som är granskande journalister om att detta beteende blir allt vanligare från myndigheternas press- och kommunikationsavdelningar.

Att arbeta i statlig tjänst är ett viktigt uppdrag, som skiljer sig från att arbeta i privat sektor. Varje statsanställd ska i sitt arbete ha som utgångspunkt att det är folket som är hens uppdragsgivare och att offentlig maktutövning alltid måste ha stöd av lag. Ryggmärgsreaktionen hos en myndighetsanställd chef som har med journalister att göra får inte vara att dölja uppgifter eller hålla kollegor som begått fel om ryggen, utan att följa lagen.

I ett samhälle som vill vara öppet och demokratiskt måste alla statsanställda ha en grundläggande kunskap om offentlighetsprincipens funktion och värde.

Tillsammans med ST har Journalistförbundet därför i många år krävt att offentligt anställda, framför allt chefer, utbildas bättre i offentlighetsprincipen.

Att statsanställda inte genom oprofessionellt agerande ska försätta journalister som gör sitt jobb i fara är så självklart att det inte ens ska behöva nämnas.

Hanna Nyberg, ordförande för journalistklubben vid SVT

Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA