Fack och arbetsgivare oroliga inför EU-förslag

ARBETSRÄTT2016-03-04

I framtiden kan EU komma att bestämma vad som är rätt lönenivå för utstationerade arbetare. I alla fall om ett förslag till revidering av utstationeringsdirektivet går igenom. Det menar LO, TCO, Saco och Svensk Näringsliv.

I den svenska lönebildningsmodellen är det parterna som har ansvar för att sätta lönerna. Men på tisdag nästa vecka väntas EU-kommissionen lägga fram ett förslag till revidering av utstationeringsdirektivet, som oroar både facken och arbetsgivarna.

Att direktivet – som gäller för arbetstagare som arbetar tillfälligt i ett annat land – ska ändras välkomnas av Sverige, som tillsammans med Belgien, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland och Österrike, har önskat en revidering.

Men det utkast som nu har läckt ut, och som ingen vet om det är det slutgiltiga förslaget, har inte alls diskuterats med parterna.

Enligt Sofia Råsmar, TCOs EU-rättsjurist, föreslås ändringar i reglerna om minimilöner som riskerar att få helt motsatta effekter mot vad Sverige önskar sig.

– Man har strukit den del där man hänvisar till att lönen definieras av den nationella nivån. Utan en sådan skrivning finns en uppenbar fara för att man öppnar för en utökad rätt för EU att definiera lönenivån, säger hon.

Utkastet har fått de svenska centralorganisationerna LO, TCO och Saco att tillsammans med arbetsgivarorganisationen Svensk Näringslivatt skriva ett brev till EU-kommissionen där de föreslår att kommissionen överger det nuvarande förslaget och startar en dialog med parterna.

”Vi oroas över att en revidering av direktivet, utan att fullt ut ta hänsyn till vårt system, sätter hela vårt välfungerande lönebildningssystem i fara. Inte på grund av onda avsikter, utan på grund av brist på förståelse för dess fördelar, både för arbetsgivare och anställda”, skriver Carola Lemne från Svenskt Näringsliv, LOs Karl-Petter Thorwaldsson, TCOs Eva Nordmark och Sacos Göran Arrius i brevet till EU-kommissionen.

– Vi anser inte att det förslag vi nu sett går vår svenska modell till mötes utan att den snarare försvårar läget för vår modell, säger Sofia Råsmar.

Det utkast som nu cirkulerar kan också innebära en begränsning av rätten att vidta stridsåtgärder.

Reaktionerna från fackförbunden har inte låtit vänta på sig.

”Det gör mig väldigt upprörd, och rent ut sagt förbannad, att EU-kommissionen så tydligt struntar i löntagarnas rättigheter och väljer att krossa den svenska modellen. Förslagen innebär ett kraftigt ingrepp i föreningsfriheten och grundläggande fackliga rättigheter. Vi kommer naturligtvis aldrig att acceptera dessa ingrepp och försämringar”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA