Facket backar om lokal lönebildning

AVTAL2003-12-11

ST och OFR ger upp kravet att det lokala arbetet med lönebildningen ska vara igång innan ett nytt centralt avtal skrivs på. Nu fortsätter förhandlingarna enligt ursprunglig tidsplan.

– Arbetsgivarverket har sagt nej till kravet två gånger och vi valde att inte driva det in i en konfliktsituation, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.

Förra årets centrala avtal på myndighetsområdet slog fast att de lokala parterna skulle komma överens om myndighetens lönebild, önskade lönekriterier och lönestruktur innan de började fördela pengar.

Men arbetsgivarna har enligt facken inte tagit detta på allvar, och därför satte förhandlingskartellen OFR, där ST ingår, press inför årets förhandlingar. Man krävde att det lokala partsarbetet skulle vara igång innan ett nytt avtal skrivs under.

Att driva frågan vidare till medling vore inte meningsfullt, tror Johan Tengblad.

– Men det var ett svårt beslut. Vi är allvarligt bekymrade över hur den lokala lönebildningen fungerar. Det här gör också att förutsättningarna för längre avtalsperiod än ett år har försämrats.

I den positiva vågskålen ligger en överenskommelse om att tydligare ange i det kommande avtalet vad de lokala parterna ska göra. Det gäller att enas om både ett långsiktigt arbete och om vad som kan göras under året, innan konkret förhandling startar. Vid sidan av själva avtalstexten ska begrepp och processer förtydligas.

– Det är en klar förbättring. Men vi är fortfarande mycket tveksamma till om avtalet kommer att tas om hand tillräckligt bra. Vi kommer att kräva utbildning, information och stöd, kommenterar STs förhandlingschef.
Förhandlingarna fortsätter nu med ambitionen att hålla den ursprungliga tidsplanen, att ett avtal ska vara klart före den 1 april.

I korthet

Förhandlingskartellen OFR valde med stor tveksamhet att fortsätta årets lönerörelse framför att dra in medlare. Man kommer att kräva utbildning, information och stöd för de lokala parterna när det gäller lönebildningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA