Fackets krav på nye postchefen

VD-BYTET2003-11-24

Lennart Grabes entledigande som vd för Posten välkomnas av ST-Post. Nu kräver facket en ledare som förstår postens uppdrag.

Av:  Christian Örjestål

Postens styrelseordförande Claes Ånstrand har sagt att det viktigaste för den nya ledaren är ett starkt förtroende bland de anställda.

Kjell Strömbäck, ordförande i ST-Post, håller med, men tilllägger:

– Vi behöver en chef som har erfarenhet från affärslivet, som kan hantera verksamheter utsatta för konkurrens lika bra som den del av Posten som är av mer public servicekaraktär.

Lennart Grabe lämnade Posten sedan hans relation med personalen blivit alltför ansträngd. Flera gånger har han hamnat på kollisionskurs med personalorganisationerna. ST-Post välkomnade därför poststyrelsens beslut att byta ut Grabe. Ny tillfällig vd blir före detta vice vd Börge Österholm.

– Börge vet hur Posten fungerar. Han har jobbat här i närmare 40 år. Lennart Grabe kom direkt från näringslivet och det var uppenbart att det inte fungerade, säger Kjell Strömbäck.

Att Posten ska drivas i samma form som idag är inte någon självklarhet för ST.

– Att driva Posten som ett aktiebolag, med allt vad det innebär av avkastningskrav och liknande, samtidigt som man har ett samhällsansvar och ett uppdrag som måste uppfyllas, är svårt. Och det kommer att bli svårare.

Postens viktigaste verksamhet är brev- och pakethantering. Volymutvecklingen inom brevhanteringen är negativ och det påverkar hela organisationen.

– Grundverksamheten går fortfarande med vinst men vi ser tydligt att elektroniska system tar över mer och mer. Det kommer att bli tufft och det är därför jag tror att vi måste koncentrera oss på vårt uppdrag - att vara till allmänhetens nytta.

Kjell Strömbäck menar att Posten nu måste ta sig en ordentlig funderare kring framtiden och över valet av ny vd.
– De får inte göra om samma misstag som med Grabe.

Fakta

Den 18 november avsattes Lennart Grabe med omedelbar verkan från sitt uppdrag som VD och koncernchef i Posten. Han ledde under knappt fyra år det förändringsarbete som bland annat innebar utförsäljning av Postgirot och nedläggningen av postkontor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA