Fick veta på intranätet

ARBETSRÄTT2009-10-14

Sexton personer har sagts upp från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Orsaken är att de tackat nej till att gå över till andra myndigheter. Informationen om antalet uppsagda kom via intranätet.

Det hela handlar om att Transportstyrelsen och Socialstyrelsen tar över körkortsfrågor respektive frågor om social tillsyn från länsstyrelserna vid årsskiftet. Åke Lidén, ST-ordförande på Länsstyrelsen i Västra Götaland, berättar att omkring 100 personer på länsstyrelsen berörs. De allra flesta har tackat ja till att byta arbetsgivare.

Kritik mot arbetsgivaren

Informationen om uppsägningarna har skötts dåligt, enligt en anställd som vill vara anonym. Exempelvis lade arbetsgivaren ut information på intranätet om att uppsägningsförhandlingarna var klara. Där nämndes antalet uppsagda, innan de berörda fått personlig information. Inga namn nämndes, men det skapade oro ändå, säger källan, som tycker att även facket ska ta på sig en del av skulden.

Åke Lidén säger att han gjorde allt för att stoppa texten på intranätet.

– Jag blev varse att arbetsgivaren hade för avsikt att göra så trots att vi hade kommit överens om att informera samtliga berörda personligen nästa dag. Men man lyssnade inte när jag protesterade.

Åke Lidén bekräftar att texten på intranätet skapade starka reaktioner.

– Det var helt enkelt en onödig handling, säger han.

Personalchefen har å arbetsgivarens vägnar bett om ursäkt för hur det hela hanterats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA