Fler utan stöd vid arbetslöshet

ARBETSMARKNAD2013-02-18

Nästan 17 000 deltagare i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program saknar helt ersättning från socialförsäkringen. Det visar en ny rapport från LO.

LO har granskat effekterna av regeländringarna kring a-kassan och andra ersättningar för arbetslösa sedan 2007. Då infördes också jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa, där deltagarna precis som i den tidigare aktivitetsgarantin får aktivitetsstöd. I genomsnitt har aktivitetsstödet sjunkit från 10 500 kronor i månaden år 2005 till omkring 8 000 kronor i slutet av 2012.

Det beror enligt LOs analys på att de som lämnade a-kassan eller aldrig gick med när denna försämrades hamnar på den lägsta ersättningsnivån 223 kronor om dagen. Dessutom får många unga vuxna mellan 18 och 25 år endast så kallad utvecklingsersättning på 48-140 kronor per dag.

Men det finns också en växande grupp som inte får någon ersättning alls från socialförsäkringen. Enligt LO-rapporten saknar i dag nära 17 000 deltagare i arbetsmarknadspolitiska program aktivitetsstöd. År 2007 var antalet cirka 6 000.

Bland dem som varit arbetslösa mer än 450 dagar och befinner sig i fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin är det 2 700 personer som saknar aktivitetsstöd.

De som inte får någon ersättning är hänvisade till kommunens försörjningsstöd, socialbidrag, eller till ekonomiskt stöd från anhöriga. Under 2011 sökte 67 000 arbetslösa socialbidrag för att de inte hade någon arbetslöshetsersättning, enligt uppgift från Socialstyrelsen.

LO kräver att anvisningarna till fas 3 stoppas, precis som riksdagen begärt i ett så kallat tillkännagivande i juni 2011. I stället bör deltagarna erbjudas ett kraftigt ökat antal subventionerade jobb.

LO anser också att arbetslöshetsförsäkringen måste omfatta fler och att även studerande ska kunna få a-kassa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA