Förslitning godkänd som arbetsskada

ARBETE2003-11-27

– Det kändes underbart! säger Lena Hultgren om beskedet från försäkringskassan: Hennes skador i rygg och ben betraktas som arbetsskada.

För Lena Hultgren, assistent vid skattekontoret i Östersund, handlar det inte bara om pengar. Genom försäkringskassans beslut får hon sin arbetsskada klassad som 50-procentig och därmed arbetsskadelivränta. Lika viktigt är att hon inte känner sig ifrågasatt på jobbet.

– När någon frågar varför jag jobbar deltid, kan jag svara att det är för att jag har en skada. Jag är inte sjuk, betonar Lena Hultgren. För mig är det också viktigt att arbetsgivaren får veta att man får den här typen av skada på just den här arbetsplatsen.

Lena Hultgren har arbetat som assistent inom skatteväsendet sedan 1960-talet och är idag 56 år. Från 1995 förändrades hennes arbetssituation radikalt. Arbetstempot blev allt mer pressat och rationaliseringarna ledde till allt mindre personal och ökad arbetsbörda.

I sin arbetsskadeansökan beskriver hon på flera A4-ark sitt jobb – det var ”fysiskt krävande, tungt och stressigt”. Bland annat måste hon lyfta deklarationsbuntar på 1,5 kilo. Hon utsatte kroppen för böjnings- och vridmoment, arbetade ofta med böjd rygg och utförde monotona rörelser.

– Till slut kände jag att jag inte orkade mer, säger hon.
Våren 1998 blev hon sjukskriven på 25 procent. Hon hade outhärdliga smärtor och diskbråck konstaterades i ländryggen. Ändå fortsatte hon med samma arbetsuppgifter.

– Jag trodde att någon skulle fråga mig hur jag klarade mitt jobb. Till slut insåg jag att jag måste göra något själv och föreslog att jag skulle få ändrade arbetsuppgifter, beskriver hon.
Så blev det.

Idag inser hon att hon arbetade för länge med smärtor.
– Jag ser det här som något av ett genombrott för att få kvinnors förslitningsskador lättare klassade som arbetsrelaterade, säger Kerstin Hällgren, suppleant i ST-Skatts avdelningsstyrelse.
Hon har arbetat mycket med arbetsskadefrågor inom facket och hjälpt Lena Hultgren med arbetsskadeansökan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA