Annons:
Eva Nordmark, S, lämnar ordförandeposten på TCO för att bli det statsråd som kan komma att få lägga fram förslag på förändringar i arbetsrätten. "Jag vet ju att parterna hellre hade tagit sig an frågan utan press från politiken", säger hon till Publikt.Bild:Kristian Pohl/Regeringskansliet
Intervju
Fördjupning
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Från facket till regeringen

Eva Nordmark har lämnat ordförandeposten på TCO för jobbet som arbetsmarknadsminister. Därmed tar hon över ansvaret för Arbetsförmedlingens omstöpning och kan bli det statsråd som får lägga fram förslag på förändringar i arbetsrätten.

Det har gått ungefär en månad sedan TCOs numera före detta ordförande Eva Nordmark, S, tog över som arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S, som gått vidare till jobbet som EU-kommissionär.

Den första tiden har hon ägnat åt att försöka skapa sig en bild av läget inom Arbetsförmedlingen, bland annat genom att besöka lokalkontor.

– Att skapa stabilitet och långsiktighet för att de anställda ska få möjlighet att göra ett bra jobb kommer att vara prioriterat för mig som minister, säger Eva Nordmark till Publikt.

Hon ser den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom förra året som "en alldeles för drastisk neddragning" för Arbetsförmedlingens del, och menar att regeringens nya budget innebär en "kursändring".

I den höjs förvaltningsanslaget med 350 miljoner kronor 2021 och ytterligare 150 miljoner kronor 2022. De pengarna ska myndigheten använda till att hålla tempot i den pågående omstöpningen, enligt Eva Nordmark.

– Ökade medel under 2021 och 2022 möjliggör fler anställda under de åren än vad som annars skulle vara möjligt, säger hon.

Hur kommer det sig att Arbetsförmedlingen får vänta till 2021 på ett ökat förvaltningsanslag?

– Vår bedömning är att anslaget 2020 är tillräckligt för att ge myndigheten möjlighet att upprätthålla takten i reformeringen, prioritera långsiktighet och i nuläget undvika ytterligare neddragningar.

Direkt efter budgetbeskedet kommenterade STs ordförande Britta Lejon att tillskottet var välkommet, men på tok för litet, och att det inte räddar något av de 132 lokalkontor som myndigheten ska lägga ned. 

Eva Nordmark vill inte ge sig in på att kommentera Arbetsförmedlingens beslut om kontorsnedläggningar, som generaldirektör Mikael Sjöberg tog kort efter att januariavtalet mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet hade presenterats.

– Men det jag verkligen vill betona, vilket också statsministern framförde i regeringsförklaringen, är att det ska finnas service i hela landet. Oavsett på vilken ort du bor så ska du få stöd om du har behov av det.

Tills Arbetsförmedlingen återkommer med sin syn på hur det fortsatta förändringsarbetet ska gå till, vilket ska ske senast 1 november, tänker Eva Nordmark fortsätta sina arbetsdagar med att träffa ledning, styrelse och personal för att följa utvecklingen och ha koll på läget, säger hon.

– Det här är en stor och viktig fråga som jag har fått på mitt bord, och jag är väldigt ödmjuk inför den.

Att Eva Nordmark anländer till posten som arbetsmarknadsminister från en åttaårig sejour som ordförande för TCO en centralorganisation som förenar 13 fackförbund, gör att hon kommer in med kunskap om hur arbetslivet fungerar, menar hon.

Men i det politiska läge som råder, där regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samarbetar med Liberalerna och Centerpartiet för att kunna styra landet, är det också bra att ha byggt broar tidigare, konstaterar Eva Nordmark.

– Att kunna kompromissa och hitta gemensamma lösningar är någonting som jag tar med mig in som ny arbetsmarknadsminister i det läge vi har.

När Eva Nordmark presenterades som statsråd av statsminister Stefan Löfven nämnde hon förutom Arbetsförmedlingen även omställning på arbetsmarknaden som en fråga hon omedelbart vill ta tag i. Digitalisering och grön omställning gör att vissa jobb tillkommer, samtidigt som andra försvinner, framhåller hon. Eftersom jobben i sig också förändras har arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken viktiga roller att spela, enligt Eva Nordmark.

– Utifrån mitt perspektiv handlar det om vilken effektivitet vi har i de insatser som sker. Det handlar till exempel om att titta på arbetsmarknadsutbildningarna, att se vilka som är de mest strategiskt viktiga och värna dem.

Hennes avsikt är också att fokusera på arbetsmiljöfrågor.

– Det som Ylva Johansson har påbörjat när det gäller dödsolyckorna är ett arbete som jag kommer att fortsätta. Det jag ser är också att vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet. Där ser jag fram emot att diskutera med parterna om vad mer vi behöver göra framöver.

Ett annat område som Eva Nordmark får ansvaret för är arbetsrätten. I maj nästa år ska regeringens utredare lämna ett betänkande med förslag på hur lagen om anställningsskydd, las, ska förändras. Enligt januariavtalet ska dock parternas gemensamma förslag gå före. Förutsatt att parterna kommer överens om något.

Från att ha varit företrädare för en av parterna kan Eva Nordmark nu i stället bli den som föreslår lagstiftning om parterna inte kan komma överens.

– Jag vet ju att parterna hellre hade tagit sig an frågan utan press från politiken, men jag vet också att fack och arbetsgivare ihop kan hitta lösningar när det verkligen gäller, säger hon.

Eva Nordmark påpekar att olika syn på arbetsrätten inte är något nytt inom politiken.

– Men nu är vi i gång med att se över den och ta fram förslag på förändringar i enlighet med januariavtalet, och som ska säkerställa att vi upprätthåller en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter.

Du har varit ordförande för TCO i åtta år. Vad behöver din efterträdare kunna?

– Vi har så många duktiga fackliga ­ledare och engagerade människor i tjänste­mannarörelsen, så jag känner mig väldigt trygg med att de kommer utse någon bra och klok efterträdare.

Några namn vill hon dock inte spekulera om.

– Nej, det är ingen tidigare ordförande som har med det att göra, säger Eva Nordmark. 

Med facklig bakgrund

Eva Nordmark är 48 år och har varit ordförande för TCO sedan 2011. Innan dess var hon i sju år förbundsordförande för SKTF, numera fackförbundet Vision. I mitten av 1990-talet var hon riksdagsledamot för Socialdemokraterna under fyra år.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.