Högskola ber personalen om ursäkt

HÖGSKOLAN2019-05-14

En arbetsmiljöutredning visar att Södertörns högskola begått en rad misstag i samband med att en doktorand polisanmält den numera dömde ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault för övergrepp. Högskolans rektor Gustav Amberg har bett personalen om ursäkt.

Utredningen av konsultföretaget Avonova är den andra som gjorts om kopplingarna mellan högskolan och kulturföreningen Forum, som leddes av Jean Claude Arnault. Redan i den förra utredningen, som blev klar i november 2018, fick högskolan kritik för hur den agerat i samband med att en kvinnlig doktorand berättat att hon utsatts för övergrepp av Jean-Claude Arnault - något som Publikt då rapporterade om.

Advokat Björn Riese, som gjorde den första utredningen, påtalade bland annat att högskolan skrivit ett felaktigt pressmeddelande 2017 om att det inte skett några kränkningar från kulturprofilens sida, men att medarbetare vid några tillfällen upplevt ”oönskad intimitet”. Trots att doktoranden påtalade att pressmeddelandet var felaktigt låg det kvar på hemsidan i flera månader.

På ett personalmöte på måndagen presenterades arbetsmiljöutredningen för de anställda. Enligt SVTs Rapport, som tagit del av granskningen, får högskolans rektor och ledning hård kritik för att ha bidragit till att utsätta forskaren för kränkande särbehandling.

På sin hemsida skriver högskolan att företagshälsovårdens bedömning är att en medarbetare kränkts och ställts utanför arbetsplatsens gemenskap och att även andra medarbetare och chefer fått lida av högskolans hantering.

Rektor Gustav Amberg har bett de anställda om ursäkt. ”Jag ber uppriktigt om ursäkt för hur detta har drabbat enskilda personer och för den oro som det har skapat inom högskolan. Vi kommer göra allt för att återskapa en bra arbetsmiljö på Södertörns högskola”, kommenterar han på hemsidan.

STs sektionsordförande på högskolan, Karin Magnusson, säger till Publikt att hon tycker att det är bra och nödvändigt att utredningen har gjorts. Hon är också nöjd med att det nu finns en åtgärdsplan.

– Det finns delar där vi behöver förbättra oss. Det gäller till exempel hur man ska utreda personalproblem, och vem som ska göra det. Här finns en del sådana problem, precis som det gör på de flesta arbetsplatser, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA