Hot och våld inom staten ska granskas

ARBETSMILJÖVERKET2010-12-14

Arbetsmiljöverkets general­direktör Mikael Sjöberg ser flera tecken på att hot och våld mot anställda på statliga myndigheter ökar. Därför ska verket inspektera arbetsplatser med myndighetsutövning.

Antalet anmälningar om hot och våld som lett till sjukfrånvaro på statliga myndigheter har inte ökat på senare tid, utan ligger konstant på cirka 150 fall per år. Det visar statistik som Arbetsmiljöverket tagit fram åt ST Press.

Samtidigt utgör de fallen 15 procent av de anmälda arbets­olyckorna i staten, men bara 7 procent inom övriga branscher.

Möjlig underrapportering

– Under våra kommande inspektioner ska vi bland annat granska om myndigheterna har en underrapportering. Jag är oroad över att hot och våld kan eskalera, säger Mikael Sjöberg, general­direktör på Arbetsmiljöverket.

Det är en av anledningarna till att Arbetsmiljöverket under de kommande tre åren ska inspektera omkring 2 000 arbetsplatser
som arbetar med myndighets­utövning inom stat, landsting och kommun.

– Vår allmänna bild är att Sverige sakta men säkert går åt rätt håll, men när det gäller hot och våld i statlig sektor ser vi ingen positiv utveckling, säger han.

Mikael Sjöberg ser i stället flera tecken på att risken för hot och våld ökar och tar Försäkringskassan som exempel:

– Politiska beslut har förändrat handläggarrollen och många upplever att systemen är mindre generösa. Folk möter samma handläggare, men nu säger de nej i stället för ja.

Han ser även oroande tendenser inom andra myndigheter.

– Inom åklagar- och domstolsväsendet vittnar våra kontakter om nya typer av hot och allvarligare hot.

Tuffare i kundrollen

Ett annat exempel är spårtrafiken där tågkonduktörer allt ofta­re signalerar att människor är aggressiva. Och det beror inte bara på förseningar, tror Mikael Sjöberg.

– Det finns anledning att fundera över om människor i dag är tuffare i sin kundroll.

De vanligaste bristerna som Arbetsmiljöverket hittills upptäckt är att man slarvar med riskbedömningar eller inte gör någon riskbedömning alls.

– En orsak kan vara en kultur där man säger att »i just vår verksamhet har vi alltid haft lite risker, och det är sådant som man får leva med«.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA