Industrins avtal dröjer

LÖNER2011-11-21

Industrifacken har enhälligt avvisat det första medlarbudet om 3,9 procents löneökning över 22 månader. Det var en klok reaktion, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Det första budet från medlarna till industrifacken innebar årliga löneökningar på cirka två procent. Samtliga fack avvisade förslaget. Det finns utrymme för betydligt större löneökningar inom svensk industri, menar förbunden.

”De lönekrav vi har lagt är väl avvägda, med fortsatt god konkurrenskraft för företagen och möjlighet till reallöneökningar utan att inflationen stiger”, sa Unionens ordförande Cecilia Fahlberg till TCO-tidningen efter beskedet.

Industrins avtal löper ut vid månadsskiftet och de opartiska ordförandena som fungerar som medlare väntas presentera att nytt förslag senare i veckan.

– Det här var ju det första budet. Det är naturligt att man inte är nöjda så snabbt. Det var också klokt att säga nej till ett bud på 22 månader. Har man ambitionen att var märkessättande är det en för kort avtalsperiod – det avtalet skulle ju löpt ut redan i slutet av 2013, konstaterar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

ST går in i sina avtalsförhandlingar under nästa år. Först ut är avtalsområde Trafik, där avtalet löper ut den sista mars.

– Vi är inne i en fas där vi samlar in åsikter från medlemmarna. Först i februari är det dags att utväxla yrkanden, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA