Annons:
Bild:Istockphoto
Cykling
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Ingen hejd på hoj-hajpen

Cykeltrenden växlar upp. Cyklingen har blivit ämne för utställningar, filmer och radioreportage. Nu kommer också flera böcker i ämnet. Men samtidigt minskar vardags­cyklingen. Publikt frågar tre aktuella cyklande författare hur det hänger ihop.

Med tanke på att cykeln har ett par hundra år på nacken är den för­vånansvärt i ropet. Det anordnas cykel­lopp i såväl lycra som tweed, det lanseras hjälmar med airbagfunktion och i många svenska kommuner byggs nya cykelbanor. Och nu i vår kommer inte mindre än två böcker om cykelkultur.

I En cyklo pedi skriver Johan Tell om italienska cykelfabriker, hur han bemästrar ett Tour de France-berg och mekar ihop sin egen fixed gear-cykel i garaget. Och Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz fokuserar i Cykla! på cyklandets potential för folk­hälsan, miljön och möjligheterna till en solidarisk stadsplanering. Underrubriken är »två hjul som förändrar världen« och det är också deras slutsats: cykling gör skillnad – på alla plan.

– Tidigare forskades det mest om bilens inverkan på samhällsekonomin, men nu tar man även cykeln på allvar. I Holland, där man förstått det här, satsar man mycket på cykling. Där sparar man 3 procent av bruttonationalprodukten varje år på att människor cyklar i stället för att köra bil, eftersom de håller sig friskare, säger Maja Lagercrantz.

De senaste tio åren har många medier rapporterat om den starka cykel­trenden. Men så, i fjol, damp en rapport ner från myndigheten Trafik­analys som skakade om Cykelsverige. Enligt den gjordes nästan 40 procent färre cykel­turer per person i Sverige 2014 än i mitten av 1990-talet. Vad var det som hade hänt? Vem hade egentligen rätt? Alla, samtidigt, säger Lina E. Johansson. De motstridiga uppgifterna kan till stor del för­klaras med att det som förändrats är vilka som cyklar. Barn, unga och de som är bosatta på landsbygd och i mindre orter cyklar faktiskt allt mindre.

– Om en typisk cyklist 1995 var en 15-åring som cyklade till skolan på en mindre ort, så är det i dag en medel­ålders välutbildad person som cyklar från en närförort in till Stockholms city för att det går snabbare än att köra bil, och för att det är ett smidigt sätt att få motion på väg till jobbet. Det är en grupp som syns mycket och som har inflytande i offentlig­heten. Därför syns också cyklingen mer i dag, säger Lina E. Johansson.

Att den här gruppen identifierar sig själva som cyklister har också inneburit att cykeln som pryl har fått hög­re status. Det talas om cykling som »den nya golfen«, säger Maja Lagercrantz. Frågan om cykeln som mål i sig, och alltså inte »bara« ett medel för förflyttning, är också något Johan Tell reflekterar kring i En cyklo pedi.

– När jag var i London på en cykelmässa slogs jag av att där cyklar nästan bara folk som vill markera något. Att de är för en annan typ av innerstad, att de är hippa, att de är miljö­vänner eller något annat. I städer som Köpenhamn eller Lund, där väldigt många cyklar, är det en helt annan sak. Cykeln är inte en hobby eller livsstilsmarkör, det är bara ett enkelt sätt att ta sig fram, säger han.

Själv har författaren sju cyklar för olika ändamål, däribland en för dess rent estetiska värde.

– Jag är inte så bra på att föreställa mig saker. Om jag ska förstå exempelvis fixiekulturen måste jag bygga en sådan cykel (fixed gear är en cykel utan broms och växlar, reds anm). Jag måste pilla på saker och känna hur de fungerar för att kunna beskriva dem, säger Johan Tell.

Maja Lagercrantz och Lina E. Johans­son kopplar cykeltrenden till många stora frågor och behov i vår tid. Cykeln är billig, miljövänlig och går lätt att laga själv. Den som cyklar styr själv över sin situation.

Men trots de cykelvänliga vindarna återstår flera uppförsbackar. Bilen är alltjämt norm. Bara 1 procent av statliga satsningar på infrastruktur går till cykling. Dessutom, påpekar Johan Tell, spelar könsrollerna in. En riktig karl kör fortfarande bil.

– Det är aldrig hjälten som cyklar i film och i böcker. Det är Farbror Melker-karaktärer, snåla eller löj­liga män i största allmänhet. Det ned­sättande uttrycket memil – medel­ålders män i lyc­ra – är helt i linje med föreställningen att man är en löjligare människa om man cyklar. Den som åker skidor eller springer i sådana kläder möts inte av några kommentarer. Det bottnar i en stark föreställning om att män ska köra bil.

Ämnen: Kultur
3 gånger cykelkultur
  • Bicycle Film Festival: Festival som startades 2001 i New York med syfte att hylla cykelkulturen genom musik, konst och film. Festivalen arrangeras på olika håll i världen, och har hållits i Sverige ett par gånger.
  • Bike in tweed: Trivsellopp som årligen körs i Stockholm av Cykelhistoriska föreningen. Mycket tweed och många vaxade mustascher.
  • Velodromcykling: Sveriges enda velodrom (en oval lutande bana för cykling) finns i Falun. Öppet för prova på-pass med jämna mellanrum.
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.