JO-kritik mot två av Skatteverkets revisorer

SKATTEVERKET2019-02-19

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar två tjänstemän vid Skatteverket för deras agerande i samband med en tillsyn. Enligt JO var det fel att de två gick in i ett hus trots att bolagets företrädare inte fanns på plats.

I samband med en revision av ett bolag besökte två revisorer från Skatteverket en fastighet. Syftet var att träffa bolagets företrädare och fråga efter bolagets räkenskaper. När revisorerna anlände fanns ingen företrädare för bolaget på plats. Två andra personer fanns på plats, men de kände varken till bolaget eller dess företrädare. Skatterevisorerna gick ändå in i byggnaden och fotograferade där.

Enligt JO ska en revison genomföras i samverkan med den reviderade och på ett sådant sätt att den inte onödigt hindrar verksamheten hos denne. Enligt JO borde skatterevisorerna inte ha gått in i byggnaden när inte bolagets företrädare var närvarande.

Kravet på samverkan var enligt JO inte uppfyllt eftersom tjänstemännen vid tillfället över huvud taget inte hade fått något besked från någon av bolagets företrädare. Skatteverket hade inte heller rätt att vidta några tvångsåtgärder i form av bevissäkring vid den aktuella tidpunkten.

Skatteverket och de båda skatterevisorerna får därför kritik av JO för sitt agerande vid besöket:

”Jag är kritisk till Skatteverkets förhållningssätt och förutsätter att myndigheten förvissar sig om att de anställda är väl införstådda med de begränsningar i verksamheten som följer av det lagreglerade skyddet för enskildas grundläggande fri- och rättigheter”, skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA