JO måste få avlastning

KONSTITUTIONSUTSKOTTET2011-01-26

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, kräver att regeringen inrättar särskilda tillsynsorgan för Försäkringskassan och Kriminalvården.

I dag är Justitieombudsmannen, JO, ensam om att ta emot allmänhetens klagomål på de två myndigheterna. Och JO riskerar att drunkna i dem. I ämbetsberättelsen för 2010 konstaterar JO att ärendetillströmningen på nytt slagit rekord.

En ansenlig del av ärendena gäller klagomål på Försäkringskassan och Kriminalvården. Det är verksamheter som har stor betydelse för människors personliga och ekonomiska förhållanden.

Men många fall handlar främst om bemötande och levnadsvillkor och skulle behandlas bättre i ett annat sammanhang än hos JO, skriver nya chefs-JO Cecilia Nordenfelt i ämbetsberättelsen. Det är ”närmast häpnadsväckande” att det saknas reguljära tillsynsorgan på flera viktiga områden, anser JO.

Riksdagens konstitutionsutskott håller med, och framhåller i sitt betänkande att JO är tänkt att vara ett extraordinärt tillsynsorgan för allmänheten. Det är mycket olyckligt att frånvaron av reguljära tillsynsorgan leder till att JO inte kan fullgöra sin uppgift på det sätt som är meningen, skriver KU. Den stora mängden klagomål har lett till långa handläggningstider hos JO och till att JO har alltför lite tid till inspektioner och egna initiativ.

KU är enigt i sin syn, och riksdagen väntas fatta beslut om betänkandet under onsdagseftermiddagen. Då väntas också ett beslut om att JO ska kunna delegera vissa beslut till enskilda handläggare på myndigheten. Detta för att kunna korta handläggningstiderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA