Kritiserat oljebolag i STs aktieportfölj

ST2010-05-04

STs policy för kapitalförvaltning innehåller utförliga etiska riktlinjer för investeringar. Men förbundet äger mer än 14 000 aktier i det hårt kritiserade bolaget Lundin Petroleum.

Det går bra för ST på börsen. Trots att verksamheten fortfarande går med förlust hade förbundet förra året ett överskott på närmare 25 miljoner kronor.

Enligt STs policy för kapitalförvaltning ska förbundet väga in etiska aspekter vid sina placeringar. ST ska vara »en ansvarsfull investerare, genom att ta hänsyn till miljön, ta socialt ansvar och verka för god etik.«

Civila har fördrivits

Men på listan över STs kapital­innehav finns bland annat det hårt kritiserade bolaget Lundin Petroleum. Bolaget har fått skarp kritik från Human Rights Watch, Amnesty och Christian Aid. De menar att företaget bidrar till brott mot mänskliga rättigheter, bland annat genom samverkan med den folkmordsanklagade regimen i Sudan och fördrivning av civila i sin jakt på olja.

– Lundin är ett högriskföretag sett ur ett etiskt perspektiv. Bolaget har blivit kritiserat, arbetar i en högriskbransch och i högriskländer. Om man har aktier i ett sådant bolag måste man undersöka företagets riskhantering noga för att försäkra sig om att man inte bidrar till brott mot mänskliga rättigheter, säger Kristina Areskog Bjurling, researcher på Swedwatch som granskar svenska företag i låglöneländer.

Samma sak betonar Anna Gustafsson, handläggare på Amnesty med ansvar för ekonomiska aktörer och mänskliga rättigheter:

– Hur säkerställer förbundet att man lever upp till sin policy? Man gör det väldigt svårt för sig om man väljer att investera i risk­abla företag.

Värdet nästan en miljon

ST äger 14 400 aktier i Lundin Petroleum, med ett marknadsvärde på 880 560 kronor. Men förbundets ordförande Annette Carnhede säger sig inte känna till aktieinnehavet.

– Vi i styrelsen har inte observerat det här. Vi har inte haft någon diskussion om de här aktierna.

Och hon tillägger:

– Men vi ska inte ha aktier i tveksamma och kritiserade bolag. Vi får undersöka det och ta upp det med vår förvaltare.

STs kanslichef Gunnar Johanson säger att både Nordea och Carlson Fonder, som sköter en del av placeringarna, granskar företag utifrån etiska riktlinjer. För Lundin Petroleum har han dock »ingen dagsfärsk bild av hur det förhåller sig i nuläget«.

STs placeringspolicy

”ST ska i sin förvaltning investera i företag som visar att de kan hantera sina miljömässiga, sociala och etiska risker på ett ansvarsfullt sätt. Med miljöhänsyn, socialt ansvar och etik menas dessutom att företag utöver lagstiftning följer internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetsmiljö, miljö och korruption.”

Ur ”Placeringsinstruktion för STs kapitalförvaltning”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA