Kroppsvisitation mot fusk vid prov utreds

HÖGSKOLAN2018-08-27

Nu överväger regeringen att införa kroppsvisitering av deltagare i högskoleprovet. En särskild utredare får i uppdrag att se över hur skyddet mot fusk vid provet kan förstärkas.

De senaste åren har allt fler fall av fusk avslöjats i samband med högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet har krävt hårdare tag för att stoppa fuskare, och bland annat framfört krav på kroppsvisitering. Nu tillsätter regeringen en utredare för att se över reglerna, uppger Ekot.

”Det är ju väldigt avancerad utrustning som de här fuskföretagen använder, och det är svårt att upptäcka med blotta ögat”, säger högskoleminister Helene Hellmark Knutsson till Ekot.

Enligt högskoleministern är frågan om kroppsvisitation en känslig integritetsfråga. Normalt är det en metod som bara används när det föreligger fara för liv, säger hon till radion.

”Det är ju det som utredaren får peka på hur det väger mot brottet. Men jag tycker att det är så pass allvarligt för att det undergräver hela förtroendet för vårt antagningssystem, och det är ju ett sätt att köpa sig förbi. Dessutom tjänar de här företagen stora pengar på fusket, och det är det som det måste vägas emot”, säger hon till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA