LO: Skyddsombud hindras i sitt uppdrag

ARBETSMILJÖ2016-10-26

Många skyddsombud hindras av arbetsgivaren från att utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Tio procent av de skyddsombud som svarat på en enkät från LO uppger att de rentav motarbetas.

LO-förbunden har knappt 60 000 skyddsombud tillsammans. 7 680 av dem har svarat på en enkät som LO har skickat ut. Svarsfrekvensen är således låg.

Drygt 2 460 av de 7 680 skyddsombuden upplever att arbetsgivaren någon gång har hindrat dem i deras uppdrag som skyddsombud. Det vanligaste är att de inte har fått information eller blivit kallade till möten som rör förändringar i verksamheten. Störst andel skyddsombud som upplevde sig hindrade fanns inom Transport.

Tio procent av de som svarat uppger också att de rentav motarbetas av arbetsgivaren.

900 skyddsombud uppger att de blivit trakasserade. Det vanligaste svaret är ”annat” som kan vara ”tråkningar” och förtal.

Det förekommer också att skyddsombud blir utsatta för hot eller våld när de utför sitt uppdrag. 156 skyddsombud har blivit utsatta för hot eller våld från arbetsgivaren.

Enligt LO har det också hänt att arbetsgivare i vissa fall nonchalerat skyddsstopp.

”Det är värre än vad vi trodde. När så många skyddsombud trakasseras eller utsätts för hot och våld handlar det inte längre bara om nonchalans och okunskap från arbetsgivarens sida. Då vill de tysta skyddsombuden”, skriver LOs andre vice ordförande Berit Müllerström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA