Mailstorm mot Arbetsdomstolen

ARBETSDOMSTOLEN2018-09-04

Arbetsdomstolen, AD, har fått ta emot en strid ström av upprörda mejl efter den så kallade handskakningsdomen, rapporterar Lag & Avtal. AD anser inte att det föreligger någon hotbild mot personalen.

Att utestänga en kvinna från anställning därför att hon av religiösa skäl vägrat hälsa genom att ta i hand utgör diskriminering. Det slog AD fast i en dom för ett par veckor sedan. Det var ett tolkföretag i Uppsala som avbrutit en rekrytering därför att en arbetssökande kvinna inte tog en manlig företrädare i hand, med hänvisning till sin tolkning av islam. Kvinnan valde att hälsa genom att lägga en hand mot sitt bröst. Enligt AD kan en arbetsgivare kräva likabehandling vid hälsning, men att kräva just handskakning är enligt domstolen att gå för långt.

Domen väckte många reaktioner, och nu berättar Lag & Avtal att domstolen fått ta emot ett stort antal upprörda och kritiska mail. Tidningen publicerar några citat:

”Domstolarna fallerar under vänsterns svartbruna röta”.

”Skall vi leva efter sharialagar i Sverige?”

”Domen understödjer nu diskriminering i omvänd form”

”Moder Svea är på väg mot att tas över av islamska krafter”.

Enligt tidningen är de flesta mejlen inte anonyma utan undertecknade med namn.

Arbetsdomstolens chef Catrine Lilja Hansson säger till tidningen att det inte är första gången som det uppstår reaktioner på en dom. Några särskilda åtgärder med anledning av mejlen har inte vidtagits och Catrine Lilja Hansson ser ingen hotbild mot personalen på AD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA