Diskriminering att kräva handhälsning

DISKRIMINERING2018-08-16

Att utestänga en kvinna från anställning därför att hon av religiösa skäl vägrat hälsa genom att ta i hand utgör diskriminering. Det slår Arbetsdomstolen, AD, fast i en dom.

Enligt AD var det diskriminering när ett tolkföretag i Uppsala avbröt en rekrytering därför att en arbetssökande kvinna inte tog en manlig företrädare i hand, med hänvisning till sin tolkning av islam. Kvinnan valde att hälsa genom att lägga en hand mot sitt bröst. Enligt AD kan en arbetsgivare kräva likabehandling vid hälsning, men att kräva just handskakning är att gå för långt.

”Det här är en svår fråga och det var därför vi bedömde det viktigt med en prövning i domstol. Domen innefattar en noggrann avvägning som beaktar arbetsgivarens intressen, individens rätt till kroppslig integritet, och vikten för staten att upprätthålla ett skydd för religionsfriheten”, kommenterar Martin Mörk, chef för Diskrimineringsombudsmannens, DOs, processenhet, i ett pressmeddelande.

Enligt AD har företaget utsatt kvinnan för indirekt diskriminering och ska därför betala 40 000 kronor i diskrimineringsersättning. Det var DO som hade stämt tolkföretaget inför domstolen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mimmi (ej verifierad) fre, 08/17/2018 - 14:57
Jag håller med Merit Wager om att denna dom är helt uppåt väggarna http://meritwager.nu/allmant/val-2018-sverige-ar-en-sekular-stat-dar-stat-och-religion-ar-atskilda-och-religion-ar-vars-och-ens-privatsak/ "DO och Arbetsdomstolen tycker tvärtemot vad statsministern och många andra svenskar tycker: att man ska ta seden dit man kommer vilket innebär att man, som statsministern så tydligt påpekade, tar i hand när man hälsar i Sverige; enligt svensk tradition och kultur.

DO och Arbetsdomstolen motverkar intentionerna vad gäller integration genom att påstå att detta är diskriminerande. Tvärtom bör man, för integrationens skull, informera personer som kommer till Sverige om svenska traditioner och sätt att umgås och hälsa på varandra och vara tydlig med att ens religion strikt hör till privatlivet."

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA