Almega vill ändra i lagen efter dom

DISKRIMINERING2018-09-05
Arbetsgivarorganisationen Almega vill att diskrimineringslagen ändras efter handskakningsdomen i Arbetsdomstolen, AD. Det skriver tidningarna Lag & Avtal och Arbetarskydd.

Almega reagerar på ett utspel från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som vill ha en lagändring efter domen i AD.

Lars Bäckström, arbetsrättsjurist vid Almega, uppger till tidningarna att han ser det som möjligt att ändra diskrimineringslagen.

”Som jag ser det skulle det inte utgöra några hinder. Men det måste naturligtvis tillsättas en utredning med experter som får ta tid på sig. En utgångspunkt bör vara att en arbetsgivare inte ska behöva betala ersättning till någon som känner sig diskriminerad om denne samtidigt diskriminerar en annan person”, kommenterar han.

Almega föreslår ett tillägg till diskrimineringslagen som begränsar anställdas eller arbetssökandes rätt att åberopa religionsfriheten när de vägrar skaka hand om denna vägran innebär att en annan person blir kränkt på grund av till exempel kön, skriver tidningarna. Enligt Lars Bäckström kränktes chefen i den aktuella domen på detta sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.